Fesztivál

XVII. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál

Müpa
MOM Művelődési Központ - Sirály Sétány
2019. április 14. (vasárnap) 19:00 - 2019. április 17. (szerda) 22:30

Helyszín:

Müpa
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
MOM Művelődési Központ - Sirály Sétány
1123 Budapest, XII. kerület Csörsz utca 18.

A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny több mint 30 éves múltra tekinthet vissza, 1988-ban került első alkalommal megrendezésre. Az idei, április 14 – 17. között zajló versenyen és fesztiválon mintegy félszáz magyar és nemzetközi kórus vesz részt. A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny a nemzetközi kórusvilágban 1988 óta hatalmas tekintélyt vívott ki magának. Sok magyarországi, valamint határainkon túl élő magyar ajkú énekkar számára a szakmailag elérhető és anyagilag még vállalható nemzetközi megmérettetés gyakorlatilag egyetlen lehetőségét jelenti.


A fesztivál-programban hangsúlyos szerepet kapnak a konzultációk, a minősítő hangversenyek, a személyes szakmai tanácsadás, illetve a barátság koncertek, melyek legfőbb célja, hogy az énekesek, kórusok megismerjék egymást és egymás kultúráját.


A Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen az énekkarok bírálatát a hazai és nemzetközi zenei élet kiválóságait felvonultató zsűri végzi. Az InChoral értékelési rendszer a három évtizedes tapasztalaton, számos nemzetközi kóruszenei szakember véleményén és tanácsán alapul. A szisztéma célja, hogy a kórusoknak áttekinthető, részletes visszajelzést adjon munkájukról és teljesítményükről, mely segíti őket fejlődésükben és további munkájukban. A rendezvényen való részvétel lehetőséget teremt a kórusok és a zsűri közötti intenzív konzultációra, tovább erősítve azt a célt, hogy az énekkarok fejlődése és a zene iránti elkötelezettsége, motivációja még erőteljesebb legyen. Hangsúlyosan ezt a szándékot szolgálják a különböző szakmai tanácsadási formák a verseny mellett, illetve akár versenyen kívül is.


A hagyományos kategóriák mellett a Musica Sacra és a Jazz, Pop, Modern kategóriában is összevethetik erejüket a kórusok. A kategóriaversenyek a BMC-ben kerülnek megrendezésre. A versenyeken kívül az érdeklődők a Mom Kulturális Központban és a Nádor teremben is meghallgathatják a résztvevő énekkarok bemutatóit.NYITÓHANGVERSENY
Gyöngyösi Levente: In te, Domine, speravi
Fanshawe: African Sanctus

Közreműködők:
Rácz Rita – szoprán
Megyesi Schwartz Lúcia – mezzoszoprán
Bakos Kornélia – alt
Balog József – zongora
Réman Zsófia – fuvola
Kószás Ágnes – cselló
Pro Musica Leánykar (karigazgató: Szabó Dénes)
Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Tőri Csaba)
Budapesti Lantos Kórus (karigazgató: Gerenday Ágnes)
Vezényel: Hollerung Gábor
*************************************
ZÁRÓHANGVERSENY
Carl Orff: Carmina Burana
Nagydíjas verseny – a győztesek koncertje

A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny nagyközönség számára legizgalmasabb eseménye a zárókoncert, melyen a kategóriák legjobb énekkarai, mérik össze tudásukat a nagydíjért, a közönség különböző kultúrák kóruszenei hagyományaiba nyerhet bepillantást.
A nagydíjas verseny előtt, a koncert első felében Carl Orff népszerű Carmina Buranája szólal meg.

Közreműködők:
Rácz Rita – szoprán
Varga Donát – tenor
Ókovács Szilveszter – bariton
Budapesti Akadémiai Kórustársaság
Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel: Hollerung Gábor