Fesztivál

XVIII. Ivó Nap

Abaújszántó
2019. május 18. (szombat) 08:00 - 23:59
Ingyenes

Helyszín:

Abaújszántó
3881 Abaújszántó,


Már 18 éve, hogy a Tokaj-hegyaljai Abaújszántón minden májusban megünneplik Szent Ivó napját.


NYÁRKÖSZÖNTŐ TRADÍCIÓ


A Szent Ivó nap ünnepi hagyományát helyi, a szülőföldjüket és a bort szerető emberek hozták létre azzal a céllal, hogy széles körben ismertté tegyék Abaújszántó kivételes értékeit. Hogy megmutassák a világnak Tokaj-Hegyalja legszebb fekvésű települését, és a fölötte magasodó Sátor-hegyet, a borvidék nyugati bástyáját, ikertestvérével a Krakóval.


ZENE, GASZTRONÓMIA ÉS TERMÉSZET


Már tizennyolc éve, hogy ezen a különleges napon rendszeresen megkoszorúzzák a névadó Szent Ivó szobrát. A nap többi részében pedig - ahogy a helybéliek mondják - „zenél az egész hegy”, muzsikálnak az évszázados pincék, s mindez párosul a térség egyedi gasztronómiájával, a híres tokaji borospincék utánozhatatlan hangulatával és a helyi kézművesek remekeivel.


Itt készül a különleges abújszántói pincepörkölt, amely annyiban különbözik a hagyományos pörkölttől, hogy amikor már majdnem megsült a hús, akkor kell hozzáadni a krumplit, így együtt főnek meg, és végül mindezt megbolondítják egy csipetnyi tokajhegyaljai aszúborral.


Szabadtéri koncertek, szórakoztató műsorok, gyermek programok, boros pincék és népzenei előadások várják a vendégeket. Idén Zoltán Erika mellett fellép a Kerozin, a Peller Jazz Band, Pál Dénes és Baby Gabi is. Üde színfoltnak ígérkezik a Kelet Brass Band élő produkciója. A családosok sem unatkoznak majd, hiszen a Gyermek udvaron bábszínház, játszóház, zenés gyermek műsorok, bohócok és játszópark szórakoztatja a kicsiket.