Fesztivál

XXVII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó

Kossuth tér
Belvárosi Közösségi Ház
2017. december 08. (péntek) 17:00 - 2017. december 10. (vasárnap) 12:00

Helyszín:


4025 Debrecen, Kossuth tér

4024 Debrecen, Kossuth utca 1.

A Nemzetközi Betlehemes Találkozó a Kárpát-medence magyarlakta területeinek téli ünnepköri szokáshagyományát élő formájában mutatja be évről évre.


A 27 esztendős múltra visszatekintő rendezvény eddig közel 200 kárpát-medencei település betlehemezőinek bemutatkozását és közel 700 játék mozgóképes rögzítését, számtalan kiadvány és három önálló konferencia megrendezését tette lehetővé. A rendezvény eredményei alapján 2015 augusztusában az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága a debreceni betlehemes  találkozók hagyományátörökítési gyakorlatát felvette a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló programok és tevékenységek nemzeti nyilvántartásába, azaz a Jó gyakorlatok regiszterébe.


A betlehemes közösségek a Kárpát-medence minden szegletéből, Kárpátaljáról, Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből és a Partiumból, valamint természetesen az anyaországból érkeznek Debrecenbe, hogy megosszák velünk a karácsonyi születés örömhírét. A betlehemes találkozók Debrecen közösségi művelődésében igen fontos szerepet töltenek be, hiszen a központi rendezvénnyel párhuzamosan több mint húsz debreceni külső helyszínen és néhány Debrecen környéki településen lépnek fel a játszók, általuk évente közel 10 000 ember kerül közvetlen kapcsolatba e szakrális szokáshagyománnyal.


Az idei seregszemlére huszonegy betlehemes csoport érkezik a Kárpát-haza teljes magyar nyelvterületéről, az anyaország mellett Felvidékről, Kárpátaljáról, a Partiumból, Székelyföldről és a Délvidékről.


Program:


december 8. 17.00 Ünnepélyes megnyitó – Kossuth tér


december 8. 18.00 Muzsikál a Bakator Zenekar – Kossuth tér


december 9. 9.00-20.00 Betlehemes csoportok bemutatói – Belvárosi Közösségi Ház


december 9. 16.00 Betlehemes csoportok bemutatói – Kossuth tér


december 9. 18.00 Muzsikál a Bíró Zenekar – Kossuth tér


december 10. 9.00–12.00  A Kárpát-medence szakrális dramatikus szokás hagyománya mint élő nemzeti kincs - szakmai konferencia – Belvárosi Közösségi Ház