Fesztivál

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Helyszín:


6720 Szeged, Vaszy Viktor tér 3.

"A magyar operatőrök az egész filmet követik az első gondolattól az utolsó kocka filmezéséig. Ez a magyar operatőrök varázsa világszerte."


A világhírű Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos Szeged szülötte, díszpolgára volt. Az ország egyik legnagyobb, legszebb és legrégebbi - lassan 100 éves - hagyományos mozija, a szegedi Belvárosi Mozi 539 fős terme 2005 óta az ő nevét viseli, amire hallatlanul büszke volt. A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál részben azért született, hogy az ő emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja.


A fesztivál kiemelt célja, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen fiatal művészek bemutatkozására. A fesztiválra érkezett pályaműveket a zsűri elsősorban az operatőri teljesítmény alapján értékeli - nem figyelmen kívül hagyva természetesen a film egészének művészi színvonalát. 


Idén a tavalyinál több, 389 filmnevezés érkezett. A kisjátékfilmek és dokuk mellett 27 egész estés nagyjátékfilmet is neveztek. Európán túl a többi kontinens is képviselteti magát.


Az előzsűri a meghirdetett kategóriáknak megfelelően 5 x 2 főből állt. Minden kategóriában egy operatőr és egy rendező válogatta ki a filmek legjavát. Az előzsűri tagjai neves művészek.


Nagyjátékfilm: Monory-Mész András, Jancsó Nyika


Kisjátékfilm: Bollók Csaba, Lovasi Zoltán (szegedi származási operatőr)


Dokumentumfilm: Ferenczi Gábor, Maly Róbert


Kísérleti film: Sopsits Árpád, Gózon Francisco


Animációs film: M. Tóth Éva, Kardos Sándor


Zsűritagok:


Szabó Gábor, a zsűri elnöke (HSC, Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész, több mint 30 játékfilmet fényképezett, többek között Zsigmond Vilmos: Tékozló apa, Sopsits Árpád: Martfűi rém  c. filmjének operatőre, az általa fényképezett filmek mintegy 50 díjat nyertek.)


Enyedi Ildikó és Muhi András - A Testről és lélekről c. film alkotói


James Chressanthis (ASC – Amerikai Operatőrök Társasága, Zsigmond Vilmos tanítványa, barátja. Filmet készített No Subtitles címmel Kovács Lászlóról és Zsigmond Vilmosról. A lányával együtt érkezik a fesztiválra, workshopot is tart.)


Erdély Mátyás – az Oscar-díjas Saul fia c. film operatőre 


Ez évben középiskolásokból és egyetemistákból álló diákzsűri is működni fog, díjat alapítanak.


 

Linkek:

Budapest Bár a MÜPÁban
Budapest Bár a MÜPÁban

2018. október 22., 20:00, MÜPA

Jegyvásárlás