Fesztivál

Zsolnay Fényfesztivál 2019

Zsolnay Fényfesztivál
2019. június 27. (csütörtök) - 2019. június 30. (vasárnap) 23:59
Ingyenes

Helyszín:


Magyarország első és máig egyetlen fényfesztiválja tavaly is hatalmas sikert aratott, visszafogott becslések szerint is legalább 75.000 látogató vett részt az eseményen. Örömmel jelentjük, idén nyáron újra fényárba borul Pécs városa!
Június 27. és 30. között megrendezésre kerül a negyedik Zsolnay Fényfesztivál. Az idei eseményre változatlan célokkal készülnek a szervezők, egy olyan négynapos fesztivál várható, mely megtartja legfontosabb értékeit, organikusan ötvözi a fényfesztiválok világát utcaművészeti produkciókkal, koncertekkel, színházzal, újcirkuszi előadásokkal. 


Világszerte rendkívüli népszerűségnek örvendenek a fényfesztiválok, melyek a technológia fejlődésével egyre grandiózusabb élményt nyújtanak. A fesztiválok kínálatában még mindig újdonságnak számít ez a műfaj, hazai viszonylatban pedig egészen 2016-ig nem találkozhatott vele az élményekre éhes közönség. Páratlan az összhatás, amikor a patinás történelmi és vallási épületek a legmodernebb technológiai újdonságoknak köszönhetően új köntösbe bújnak. 


Délutánonként utcaművészeti produkciókkal és koncertekkel veszi kezdetét a program, esténként szemet gyönyörködtető, lélekemelő látványosságok változtatják át a belvárost, egy olyan világot teremtve, melyben fantáziánk lesz a legjobb vezetőnk, kíváncsiságunk pedig a legjobb útitárs. 


A Zsolnay Fényfesztivál frissességével, és előremutató jellegével továbbra is egyedülálló a hazai fesztiválok palettáján, sőt a kontinens fényfesztiváljai közül is kitűnik komplex, társművészeteket magába olvasztó koncepciójával. Pécs mediterrán hangulatú belvárosára, annak épített kulturális örökségeire komponálódik, így hozzájárul az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított értékek ismertségének növeléséhez.


A fesztivál fő attrakciója a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, amely során a Székesegyház monumentális homlokzatára komponált háromdimenziós, mozgó fényalkotásokban gyönyörködhetnek a látogatók péntektől vasárnapig. A nem mindennapi élményért a fesztivál szakmai partnere, a nemzetközileg is elismert Kiégő Izzók csapata felel.


A tavalyihoz képest tovább bővül a rendezvény területe, minden eddiginél látványosabb alkotások láthatóak majd a belváros legismertebb épületeit, és izgalmas, rejtett zugait is útba ejtő 25 állomásos körsétán, a Fény Útján.


Újra nyitja kapuit a Fénybütykölde, várva azokat, akik szívesen készítenek maguknak fénylő díszeket tovább fokozva ezzel a szín és élménykavalkádot. Az ingyenes fesztiválon aki még több élményre vágyik, azt várja a Fény Útja Extra, amelynek kiemelt helyszínei egy karszalag megvásárlásával korlátlanul látogathatók.


 

Parno Graszt nagykoncert
2020. február 14., 20:00, MÜPA Parno Graszt nagykoncert

Vendég: Ferenczi György

Jegyvásárlás