Fesztivál

Zsolnay Fényfesztivál

Helyszín:

Pécs

Információ:

Új hagyomány megteremtésére, szemkápráztató közös élmény megvalósítására tett kísérletet 2016 nyarán a Zsolnay Kulturális Negyed szervezőcsapata, mikor útjára indította legújabb kezdeményezését, a Zsolnay Fényfesztivált.

A látványos, országos jelentőségű kulturális rendezvény organikusan ötvözi a fényfesztiválok szemet gyönyörködtető világát utcaművészeti produkciókkal - koncertekkel, színházzal, újcirkuszi előadásokkal. A minden értelemben véve felvillanyozó esemény frissességével és előremutató koncepciójával újszerűnek tekinthető a hazai fesztiválok palettáján.

Idén elnyerte az egyik legkomolyabb európai minősítő szervezet, az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) által május elején kihirdetett Minősített Európai Fesztivál címet. A Zsolnay Fényfesztivál minősítését az alábbival indokolta az EFFE: "Egyedülálló koncepció, amiben az egész város részt vett. Nagyon magas minőségű megközelítés jellemzi, és valódi nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik."

Tavaly a pécsiek együtt élték át a Zsolnay Fényfesztivál varázsát, idén pedig együtt is hozhatják létre. A szervezők szeretettel várnak mindenkit a nyitónap esti fénykarneváljára, hogy saját készítésű fényjelmezekben vonulva a résztvevők együtt ragyogják be az éjszakát és kezdjék meg a fesztivált. Ehhez a fesztivál mindhárom napján működő Fénybütykölde program nyújt segítséget, ahol mindenki megalkothatja saját fénydíszét.

Június 30-án 21:15-től a Sétatérről indulva a fényes társaság vidám és hangos menete végigjárja a Fény Útjának fontos állomásait, ekkor kapcsolják fel az első fényeket, hogy aztán együtt vesse bele magát mindenki a fesztivál forgatagába. A Fény Útját a belváros 25 állomása alkotja a Barbakántól a Szent István téren és a Káptalan utcán át egészen a Király utca végéig. Minden helyszínen lélegzetelállító fényfestés és fénnyel kapcsolatos vizuális alkotások nyűgözik le a közönséget.

Esténként fényárba borul a belváros az ország első fényfesztiválján! Több mint 10.000 négyzetméternyi vetített felületet keltenek életre a fényfestők, ami európai viszonylatban is kimagasló, varázslatos látványosság. Spanyol légtornászok álomszerű produkciója érkezik a város főterére, a Székesegyház monumentális homlokzatán újra mapping alkotások nemzetközi versenye várható. A verseny a Zsolnay Fényfesztivál központi attrakciója, melyet július 1-jén, 22 órától lehet megtekinteni a Székesegyház épületén. Ugyanakkor a szombati verseny előtt már péntek éjszaka fényárba borul a Székesegyház homlokzata, ekkor újra megtekinthetők a tavalyi nyertes alkotások és a Kiégő Izzók epikus műve, a Jónás Könyve, majd 23:00-tól levetítik az idei versenyen résztvevő animációkat is.

Pécs a nyár fénypontja!

Vélemény: