Kiállítás

A mi szecessziónk

Ráth György-villa
(nincs beállítva)

Helyszín:

Ráth György-villa
1068 Budapest, VI. kerület Városligeti fasor 12

Ráth György villájában, az Iparművészeti Múzeum egyik filiájában, a múzeum közkedvelt szecessziós műtárgyaiból látható kiállítás A mi szecessziónk címmel.


A mi szecessziónk – mert:
a nagyrekonstrukció idejére kivonulunk (latinul secessio) az Iparművészeti Múzeumból és filiánkban, a Ráth Múzeumban állítunk ki.


A mi szecessziónk – mert:
az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének egyik legnagyszerűbb együttesét, a szecessziós kollekciót mutatjuk be világhírű műtárgyakkal.


A mi szecessziónk – mert:
új megközelítéssel, a 21. századi ember szemszögéből prezentáljuk a szecessziót, érzékeltetve a mi viszonyulásunkat az utolsó egyetemes stílushoz.


Enteriőrökben mutatjuk be az egyetemes szecesszió három meghatározó (brit, osztrák, francia) irányát. Magyarországi otthonokba nyújt bepillantást a szecessziós ebédlő és a fogadószoba. Tárgyak sokaságát csodálhatjuk meg látványtári elrendezésben, köztük Zsolnay kerámiákat, Gallé és Tiffany üvegeket, Lalique ékszereket. Felvillantjuk a keleti művészet hatását, főként Bugatti exkluzív bútorai révén, de bemutatjuk a századforduló magyar művészetében az erdélyi gyökerek és a magyar nemzeti múlt inspiráló szerepét is.


Maga az épület, a városligeti fasori Ráth villa szecessziós belső terei kitűnő hangulatot teremtenek, keretet adnak a kiállításnak.


Az egykori tulajdonos, Ráth György (1828-1905), az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója otthonában képtára és historizáló ebédlője rekonstrukciójával emlékezünk a 190 esztendeje született kitűnő polgári műgyűjtőre. Első alkalommal látható gyűjteményéből egy szecessziós ízlésű nagy pálmatartó díszedény, a Minton cég gyártmánya.


A kiállításon szereplő közel 600 műtárgy az iparművészet minden ágát képviseli, kiegészítve festményekkel és Ráth György gyűjteményének érdekes darabjaival. Több tárgy restaurálására most került sor, eddig – állapotuk miatt – nem szerepeltek kiállításon. Közülük elsősorban a csillárok nyújtanak fenomenális élményt.


Ráth szellemiségének megfelelően a villában ezúttal is a régmúlt és a jelen alkotásai együtt lesznek jelen, hiszen két kortárs üvegművész szecesszió-ihlette művei szintén helyet kapnak a térben. Terveink szerint a további időszaki kiállítások egyaránt bemutatnak majd történeti és kortárs műalkotásokat.

Hozzászólások

Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!