Kiállítás

A Petz család (orvostörténti és iparművészeti) magángyűjteménye

Apátúr-ház
(nincs beállítva)

Helyszín:

Apátúr-ház
9022 Győr, Széchenyi tér 5

A Xántus János Múzeum külön termeiben látható dr. Felpéci Petz Lajos és fia, dr. Petz Aladár hagyatéka. A család bútorai közt festménygyűjteményük, iparművészeti tárgyaik és dokumentumaik kerültek elhelyezésre.

Dr. Petz Lajos (Győr, 1854 - Győr, 1932.) a jeles orvos tevékenysége többek között a város közegészségügyének fejlesztése, a járványok elleni küzdelem, az egészséges víz- és csatornamű megteremtése. Kiemelkedő munkássága révén új kórházzal bővült Győr: a "Szentháromság" városi közkórházzal, mely a mai Zrínyi úti kórház.

Sokoldalú tudásának számos bizonyítékát őrizzük, nagyszerű találmányainak szabadalom leveleit. Nevéhez fűződik pl. a "Szerkezet nyitott automobiloknak csukottakká való átalakítására". Kultúra pártoló tevékenysége a Győri Ének- és Zeneegylet történetének feldolgozása, melynek hosszú éveken át elnöke is volt.

Petz Aladár (1888-1956) édesatyjának, Petz Lajos doktornak nyugalomba vonulása után, annak örökébe lépett, s a győri kórház igazgató főorvosa lett.

Ami azonban Petz Aladárt kiemelte, az nagyszerű konstruktív tehetsége volt, ami őt arra képesítette, hogy egy olyan műszert szerkesszen, mely azóta széles e világon mindenütt hirdeti a magyar feltaláló és egyben a magyar sebészet dicsőségét. Ez a műszer a Petz-féle gyomor-bélvarrógép. Emellett szerkesztett újfajta kötözőkocsit, combnyak szegezéshez szükséges univerzális szögmérőt, célzókészüléket és még sok egyebet. Nevét ma a győri oktató kórház viseli.

Hozzászólások