Kiállítás

A vadászat aranykora Magyarországon

Helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM)
1146 Budapest, XIV. kerület Városliget - Vajdahunyad vár

Vadászat a 19–20. századi Magyarországon


Június 14-től látható a Magyar Mezőgazdasági Múzeum megújuló vadászati témájú kiállítása. A vadászat aranykora Magyarországon című tárlat három teremben, három tematika mentén mutatja be az érdeklőknek a magyarországi vadászat legkiemelkedőbb és eredményekben leggazdagabb időszakát.
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum alapítása óta (1896) foglalkozik a hazai vadászati kultúra és vadgazdálkodás bemutatásával, népszerűsítésével és kutatásával. Az intézményben, a Vajdahunyadvár gótikus termeiben nyílt meg az ország első állandó vadászati kiállítása a millenniumi ünnepségeket követően, amely egyedülállóan gazdag gyűjteményi anyagával azóta is várja az érdeklődőket. Jelen kiállítás célja, hogy a több mint száz évre visszatekintő hagyományokat folytatva megismertesse a hazai és külföldi látogatókkal magyar vadászat múltját és tradícióit, valamint a Kárpát-medence vadfaunáját. Emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy Magyarország – a 19. századtól, majd a világháborúk okozta hatalmas károkat követő sikeres vad- és erdőgazdálkodásnak köszönhetően a 20. század második felétől ismét – vadászati nagyhatalom.

A kiállítás első termében a vadászatban használt fegyverek és egyéb felszerelési tárgyak kaptak helyet. A látogatók olyan különleges műtárgyakat is szemügyre vehetnek itt, mint például gróf Széchenyi István vadászpuskája vagy a múzeum orvvadászeszköz-gyűjteménye, amely az egész országban egyedülálló tárgykollekciót képez.

A tárlat második tematikus egységében, a múzeum világviszonylatban is kiemelkedő trófeagyűjteménye, illetve a Magyarországon egykor és többségében ma is vadászható apró- és nagyvad fajokat bemutató diorámák láthatók. A Vajdahunyadvár talán legimpozánsabb kiállítóhelységének, a Trófeateremnek kiállítási koncepciója hű maradt a múzeum eredeti, megnyitásakor kialakított elgondoláshoz, ugyanakkor a látogatók több újdonságot is felfedezhetnek a kiállítási elemek között. Az új trófeák mellett például egy vaddisznókat bemutató szekcióval bővült a kiállítás.

A tárlat harmadik, „Az eb a vadász kutya” nélkül című egységében a képzőművészeti alkotásokon keresztül mutatja be a múzeum a vadászkutyák használhatóságának sokoldalúságát és legjellegzetesebb fajtáit. Ez a kiállításrész külön foglalkozik a kopózással, a falkázással, az agarászattal, a kotorékozással és a solymászattal is. Az érdeklődők az állat témájú rézmetszetek legnagyobb mesterének tartott Johann Elias Ridinger alkotásainak impozáns kollekcióját, valamint ifjabb Vastagh György anatómiailag hiteles kutyaszobrait is megtekinthetik. Tanulmányozhatják a vadászkutyák jellegzetes fajtajegyeit és az ebek páratlan szépségét.


Hozzászólások