Kiállítás

Ability Park - A képességek próbája

Ability Park
(nincs beállítva)

Helyszín:

Ability Park
1066 Budapest, VI. kerület, Dessewffy utca 18-20.

Hazai és nemzetközi elismerésekkel jutalmazott interaktív élménypark, az Ability Park játékos formában próbálja megismertetni az emberekkel a fogyatékos személyek mindennapi helyzeteit. Célja, hogy a látás-, hallás- és mozgássérült, értelmi fogyatékos és autista animátorok által bemutatott játékok segítségével a park valamennyi korosztály számára élvezhetően és megérthetően mozdítsa elő a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedéséhez szükséges szemléletformálást, mindenekelőtt pedig tartalmas és örömteli élményt nyújtson mindenkinek, aki játszani szeretne, vagy próbára akarja tenni képességeit.

A 2002-ben induló, akkor még változó helyszíneken működő Ability Parkot abból a megfontolásból hozták létre kitalálói, hogy a tematikus élményparkok iránti vágyat és a játék szeretetét szórakoztató és interaktív módon kapcsolják össze a fogyatékos személyekkel szemben tanúsított társadalmi attitűd-formálás igényével. A park a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedéséhez szükséges szemléletváltást akarja elősegíteni, illetve a fogyatékos személyek képességeinek, lehetőségeinek és igényeinek érthető, megélhető formában történő bemutatásával megpróbálja elérni, hogy a közönyt, idegenkedést és sajnálkozást együttérzés és megbecsülés váltsa fel.

Az Ability Park komplex esélyegyenlőségi projekt: képzési és oktatási programjaival egyfelől megpróbálja a különböző szakmák (építészet, oktatás, média, informatika) nyelvére lefordítani a fogyatékos emberek problémáit, és rávilágít arra, hogy a fogyatékos ügy inkább technikai, mint szociális kérdés. Másfelől foglalkoztatási program, a látás-, hallás- és mozgássérült, értelmi fogyatékos és autista animátorok alkalmazásával ugyanis jelentős szerepet vállal a fogyatékos emberek munkahelyi rehabilitációjában. Végül, de nem utolsó sorban pedig turisztikai látványosság, amely az állandó helyszínek és egyéb logikai-ügyességi játékok, illetve műhelyek és információs szolgáltatások segítségével tartalmas és örömteli élményt nyújt mindenkinek, aki játszani és szórakozni szeretne, vagy épp próbára akarja tenni képességeit.

Az Ability Park 2002 óta számos rendezvényen (Sziget Fesztivál, Sportsziget, Gyereksziget) vett részt, hetekig látogatható volt a Millenáris Parkban, és több száz vidéki programot szervezett. A Magyar Formatervezési Díj mellett 2003-ban elnyerte a WYBA (World Young Business Achiever Award) társadalmi felelősségvállalásban nyújtott kiemelkedő szerepért járó különdíját, illetve 2007-ben a Magyar Köztársaság Érdemrendje Lovagkereszt díját és a Pannon Példakép Alapítvány díját. Megalakulása óta több mint 250 ezer látogatója volt, 2007 februárjától pedig egy éven keresztül állandó kiállításként működött a Jövő Háza Központban (Millenáris Park).

Hozzászólások