Kiállítás

Acél és szív - 1000 év történeti fegyverei

Magyar Nemzeti Múzeum
2019. december 05. (csütörtök) - 2020. március 5.

Helyszín:

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, VIII. kerület, Múzeum körút 14-16.

Egy évezred 450 mesterremeke, 3 magángyűjtemény becses anyaga látható az ACÉL és SZÍV. 1000 év történeti fegyverei című időszaki kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeumban 2019. december 5. és 2020. március 5. között. A különleges tárlat a 2021-es “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik beharangozó eseménye.


A csaknem félezer, részben soha be nem mutatott tárgyat felvonultató ACÉL és SZÍV kiállítás a honfoglalástól a 19. századig vonultatja fel a fegyverek történelmet alakító szerepét, a különböző korok társadalmának vadászati eszközeit. Mindezt - külön teremben - az Európa sorsát hosszan meghatározó oszmán birodalom harci relikviái egészítik ki, de hangsúlyos szerepet kapnak olyan képző-és iparművészeti alkotások is, amelyek a hadtörténethez és a vadászathoz kapcsolódnak.


A tárlaton a közönség olyan ikonikus tárgyakat tekinthet meg, mint gróf Andrássy Gyula miniszterelnök ezüst szablyája, amelyet a feltételezések szerint 1840-ben, korai nagykorúsításakor, 17 évesen kaphatott meg. Hasonlóan emblematikus a branyiszkói ütközet győztesének, Guyon Richárd, 1848-49-es, későbbi honvédtábornoknak – a testvérén keresztül – adományozott fegyver. A francia-angol származású tábornoknak az angol nemzet ajándékozta a most bemutatott, névre szóló díszkardot, amelynek feliratában elismerték a magyar csatatereken tanúsított heroikus küzdelmeit, egyben köszönetet mondtak a törökországi Karsz városánál folytatott harcaiért. Ugyanezen a kiállításon látható Erős Ágost szász választófejedelem, lengyel király gazdag kidolgozású, elefántcsonttal, ezüst ötvösséggel ékesített pisztolya, amelyen a korona alatti arcképe, továbbá választófejedelmi címere is megtalálható. A tárlat legidősebb tárgya a 800-as évek elejéről származó avarkori kard, a legnagyobb pedig egy 16-17. század fordulójáról ránk maradt, minden részletében eredeti, 2 méter hosszú naszádpuska.


A kiállítás ugyanakkor nemcsak fegyvereket sorakoztat fel. A Magyar Nemzeti Múzeum József nádor-termébe belépő látogatót egy 17. századi Oudenaarde-ból származó falikárpit fogadja, amelyről Nagy Sándor és hadvezérei tekintenek rájuk. Az installációs műtárgyak sorából kiemelkedik egy késő gótikus, 1400-as évek elejéről származó páncélos vitézt ábrázoló festett faszobor, egy hadvezér kora barokk faszobra, korai itáliai reneszánsz kerámia tárgyak, melyeken a hadtörténet eszközei láthatók. A vadászati tárlatrész egy korai, 16-17. századi kárpit bemutatásával kezdődik, amelyen egy török sereg éppen vadászokat lep meg. Unikálisnak mondható egy szarvasvadászatot megjelenítő, 18. századi intarziaberakásos, emeletes írószekrény, hiszen a hasonló bútorokon ritkán találkozhatunk ilyen tematikájú ábrázolással.


A Csörge-Fekete-Strohner gyűjtemények bemutatásának egyik célja, hogy előkészítse a 2021-ben megrendezésre kerülő „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást, másrészt a válogatás tiszteleg a 112 évvel ezelőtt útjára indított magyarországi polgári műgyűjtés előtt.


 

Hozzászólások