Kiállítás

Állatok - Állatábrázolás a 19. század festészetében

Online nézhető ONLINE
2020. március 11. (szerda) 11:00 - 2020. augusztus 2.

Az állatoknak az a világa, amellyel hétköznapjainkban találkozunk – az utcai varjaktól kezdve a házi kedvenceinkig, az erdőben felbukkanó mókusoktól, rókáktól a mezőket átszelő őzekig, nyulakig, a gólyák, verebek, galambok tömegétől a Balatonban fickándozó halakig – évezredek óta jelen van a képzőművészeti ábrázolásokon is. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum arra vállalkozott, hogy egy képzőművészeti kiállítás keretében, a festészeten keresztül mutassa be az ember és az állat kapcsolatát.


A kiállításban többek között olyan művészek festményei vonulnak fel, mint a kalandos életű Alconiere Tivadar, aki a magyar portréművészet egyik legizgalmasabb lovasportréját alkotta meg gróf Károlyi Györgyről; Lotz Károly, a magyar Alföld festője; vagy a kortársai által csak „birkapiktor”-nak nevezett, ám a magyar képzőművészetben az egyik legjelentősebb, állat-témákra specializálódott festő, Pállik Béla. Látható a szinte kizárólag állatképeket festő Vastagh Géza – a híres művészdinasztia tagja – Baromfiudvar című festménye is.


A kiállításban a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött képek, valamint a Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményében fellelhető festmények szerepelnek.

Hozzászólások