Kiállítás

Arcok, formák, testek

Helyszín:

Városi Képtár - Deák Gyűjtemény
8000 Székesfehérvár, Oskola utca 10.

Az Arcok, formák, testek a kategóriákra helyezi a hangsúlyt. Műfajok, technikák, képzőművészeti stílusok, korszakok, absztrakt fogalmaink a minket körülvevő szűkebb és tágabb környezetről, alkotók, dátum vagy téma szerinti elkülönítés: ezek mind alkalmasak arra, hogy a rendszertelenségből rendet teremtsenek, egy halmazban koncepciót alkossanak, a szemlélőnek irányvonalat mutassanak.

A Szent István Király Múzeum, Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény új állandó kiállításán a címben is szereplő három besorolás adja ezt az irányvonalat. A három, mindennapi életben is használatos fogalom segít a látogatónak egyszerre eltávolodni és fókuszálni, irányt ad, mégsem kizárólagos értelmezési lehetőségként van jelen. Ahogy a képzőművészetben semmi sem egzakt tudományossággal kiszámítható, úgy az itt meghatározott kategóriák között is vannak átfedések, elcsúszások, szubjektív megítélések.

Az első, címben nem szereplő téma maga a gyűjtemény alapítója, Deák Dénes, akinek négy kedvenc alkotójával: Czóbel Bélával, Mednyánszky Lászlóval, Medgyessy Ferenccel és Nagy Istvánnal állítunk emléket. Munkásságával egy olyan markáns jellegű gyűjteményt hozott létre, melynek sajátosságai az Arcok, formák, testek további három kategóriáján keresztül is igen szépen érvényesülnek.

Hozzászólások