Kiállítás

Boros Mátyás: Útvesztő

Deák 17 - Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria
2019. április 10. (szerda) 17:00 - 2019. május 31.

Helyszín:


Az ismert mítosz szerint Minósz, krétai király labirintust építtetett, hogy ide zárja be Minótauroszt, az embertestű-bikafejű szörnyet. Őt végül a hős Thészeusz győzte le Ariadné, a krétai királylány segítségével. A galéria kiállítóteréhez idomuló, interaktív térinstalláció – érzékletessé téve az áthatolhatatlan labirintust – a mitikus teret alkotja újra, azzal a céllal, hogy a megtapasztalt térélményen keresztül átélhetővé váljon a történet.


A nagyszabású installáció egyes elemei alakíthatók a látogatók és a kapcsolódó foglalkozások résztvevői által, hozzájárulva a történetben felmerülő kérdések, fogalmak és szimbólumok megértéséhez, mélyebb megismeréséhez.


A galéria kiállítóterében egy közel 200 m2-es, mitikus labirintust lehet bejárni a látogatóknak. Az interaktív útvesztő az ókori görög mitológiából ismert áthatolhatatlan labirintus fogalmából indul ki. Az installáció egyes elemei át is alakíthatók a látogatók által, hozzájárulva ezzel a történetben felmerülő kérdések és szimbólumok megismeréséhez.

Baksai József festőművész megnyitóbeszédében elmondta: „Ez a ma is élő szimbólum – az útvesztő – több mit 5000 éves múltra tekint vissza. Lehet bonyolult rendszer, ahol úton vagyunk, de nem tudjuk, hogy megtaláltuk vagy elvesztettük-e ezt az utat. Lehet egyszerű, amelyben csak az arra érdemes juthat el a középpontba és térhet vissza onnan. Boros Mátyás kiindulópontja az ember kétkedése, és ismeretlen irányába történő tapogatózása. Nem csontra, húsra vetkőzteti az embert, hanem érzelmekre, lélekre.”

Vélemény: