Kiállítás

Bukta Imre: Nálunk, vidéken

festőművész
Kieselbach Galéria
2019. január 24. (csütörtök) 19:00 - 2019. február 23.

Helyszín:


1055 Budapest, V. kerület Szt. István körút 5.

A retrospektív kiállítás az utóbbi idők legátfogóbb Bukta tárlata, ahol a művész legújabb művei is megtekinthetők.


Bukta Imre – korunk egyik legjelentősebb kortárs alkotója – most feltárja előttünk primer környezetére és emlékeire épülő világát, amely egyszerre a vidéki magyar valóság és Bukta sajátja.


„...úgy paraszti, hogy már nem paraszti, úgy vidéki, hogy nem vidéki, úgy mezőgazdasági, hogy ipari is.“ (Földényi F. László)


A mostanihoz hasonló átfogó anyaggal legutoljára 2012-ben a Műcsarnokban jelentkezett a művész, mely kiállítás a rendszerváltás utáni leglátogatottabb egyéni kortárs kiállítás lett a maga 25 ezer nézőjével. A rendezők elmondása szerint a mostani bemutatkozást egyrészt a műfaji sokszínűség jellemzi, hiszen fotókkal, grafikákkal, festményekkel, videóinstallációval, szobrokkal is találkozhatunk, másrészt pedig egy időbeli széles spektrum, hiszen a 70-es évek korai munkáitól kezdve a legfrissebb, tavaly készült műveket is megtekinthetjük.

A tárlat megnyitóján, melyre egy performance keretében kerül sor, szintén bemutatásra kerül Bukta Imre új könyve is, mely a kiállítással azonos címmel (Nálunk, vidéken) jelenik meg. A kemény borítású, 180 oldalas könyv színes reprodukciókkal tematikus válogatásokon keresztül mutatja be Bukta primer környezetére és emlékeire épülő világát, amely egyszerre a vidéki magyar valóság és Bukta sajátja. A könyv fő tanulmányát Földényi F. László jegyzi, de emellett egyedi ötletként olyan személyes jellegű, a művészt közelről bemutató írásokkal is találkozhatunk, melyeket olyan személyek írtak, mint a művész párja, korai példaképe, gyűjtője, műkereskedője, kollégája vagy barátai.

Vélemény: