Kiállítás

Dél-Amerika papucsorchideái - Orchidea és bromélia kiállítás a Vajdahunyadvárban

Vajdahunyad vára épületegyüttes
2019. november 07. (csütörtök) - 2019. november 10.
Ár: 1900 Ft

Helyszín:

Vajdahunyad vára épületegyüttes
1146 Budapest, XIV. kerület Vázsonyi Vilmos sétány 2.

Dél-Amerika csodálatos növény-kincsei, a papucsorchideák ragyogó megjelenésükkel, feltűnő virágaikkal bizonyítékai annak, hogy még mindig lehet találni nagy virágú orchideákat a szubtrópusi erdőségekben. A Magyar Orchidea Társaság ezeket a szépségeket választotta az őszi kiállítása vezér növényének.


Ezek a különleges orchideák több száz évvel a felfedezésük után is még mindig tartogatnak számunkra meglepetéseket. Színük a smaragd zöld, a csillogó kávébarna és a vanília sárga változataiban pompázik, de találunk a fajok között élénkvörös-, és pink színűt is. Mint a legtöbb orchideafajt, a dél-amerikai papucsorchideákat (Phragmipedium) is többször, többféle módon keresztezték egymással a tudósok, és így még szebb, még változatosabb színvilágú, a mesterséges viszonyokat jobban elviselő egyedek jöttek létre.


Érdekes magyar vonatkozása a Phragmipediumok kalandos történetének, hogy az egyik – a legszebb – faj felfedezése egy magyarorchidea-gyűjtő nevéhez fűződik. A felfedezője neve után a növény a Phragmipedium kovachii (Kovács Miklós) nevet kapta. A virága tenyérnyi nagyságú, gyönyörű, fényes, mély lila színű. A felfedezése után azonnal világhírre tett szert ez a nem mindennapi papucsorchidea. Peru hegyvidéki erdeiben él, ember által nehezen megközelíthető sziklás, meredek hegyoldalakon, így remélhetőleg az élőhely megmaradása a természetben biztosított. Azért, hogy az világ orchidea-gyűjtőinek népes tábora se maradjon ki az újdonságból, a kertészetekben 20 évvel ezelőtt elkezdődött anövény magról történő szaporítása, és keresztezése egyéb Phragmipedium fajokkal.


Ezeket a gyönyörű, különleges csodákat tekinthetik meg a látogatók, több más ősszel virágzó orchideával együtt a Magyar Orchidea Társaság őszi kiállításán.

Hozzászólások

Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!