Kiállítás

Egyedi, különleges és minőségei...- Helyi Értékek Tára a Kecskeméti Katona József Múzeumban

Katona József Múzeum "Cifrapalota" Kiállítóhelye
2019. május 10. (péntek) 15:00 - 2019. május 31.

Helyszín:


A Kecskeméti Múzeum új, rendhagyó kiállítással készül a Kecskeméten megrendezendő Hungarikum fesztivál nyitányára, ugyanis gyűjteményi egységeinek közel 200 műtárgyát vonultatja fel a Cifrapalota első emeletén.
Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával készülő tárlat célja, hogy a Kecskemét értékeihez kapcsolódó műtárgyállományon keresztül érzékeltesse a helyi identitás,  a települési és megyei értékek, valamint a hungarikumok fontosságát. A fenti hangsúlyokat az írott források és a műtárgyak komplex bemutatása segíti elő.


A Katona József Múzeum kiállítása két teremben nyújt betekintést a kecskeméti települési-, illetve a megyei értékek minden kategóriájából őrzött tárgyi örökségek válogatott tárába, de reflektál a Kiemelkedő Nemzeti Értékek a Hungarikumok és az UNESCO szellemi kulturális örökségének gyűjteményébe tartozó kecskeméti "csúcsteljesítményekre" is.


A tárlatban bemutatják Kada Elek régészeti munkásságának eredményeit, Mathiász János munkásságát, a Néprajzi Gyűjtemény paraszti életmódhoz kapcsolódó tárgyainak gyűjteményét, de a nagyközönség láthat olyan használati eszközöket is, amelyek a Kecskeméti Kajszibarack és barackpálinka kultúrájához kötődik.
A gyűjteményi egységek közült kiemelt helyet kap - a múzeum egyik kiállítóhelyének - a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely 20. századi magyar játéktörténetet reprezentáló tárgyai, ("Grabóka" Játékműhely művészi műhelyének, (1919-től) illetve Juhász Árpád Gödöllői Művésztelepének játékai).
A sokszínű kiállítás keretében mutatkoznak be a jeles kecskeméti gyógyszerész, Katona Zsigmond hagyatékénak fontosabb darabjai, amelyet az Orvos- és Gyógyszerészet történeti Gyűjtemény őriz.


A Képzőművészeti Gyűjtemény is képviselteti magát a tárlaton: Tóth Menyhért és Lechner Ödön munkássága, valamint Kecskemét szecessziós épített örökségei is megjelennek a kiállításban.


Kurátor: Hajagos Csaba történész-muzeológus, a Történeti-Néprajzi Osztály vezetője.

Vélemény: