Kiállítás

Global Control And Censorship

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
2018. november 24. (szombat) 14:00 - 2019. január 20.

Helyszín:


4028 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.

Európa több városát megjárt tárlat a megfigyelésről, az ebből fakadó félelmekről és annak hatásairól. A MODEM és a Goethe Intézet bemutatja a Global Control And Censorship című kiállítását, ami először a ZKM | Karlsruheben volt látható.


A tudás hatalom. A legnagyobb hatalom viszont azé, aki az információáramlás fölött rendelkezik. Az élet valamennyi területének digitalizálása és hálózatba kapcsolódásuk az infoszférában világszerte összekötötte egymással az embereket. Milliárd szám generáljuk nap mint nap a legkülönfélébb tartalmakat és adatokat, melyek pillanatok alatt járják körül a Földet. Ezeket az adatokat az állami és magánszolgáltatók már keletkezésük közben lehalásszák, – még mielőtt odaérnének a fogadóhoz – hogy aztán saját céljaikra használják fel azokat.


Globális gazdasági vállalatok tömeges adatszerzés és célzott marketingstratégiák útján húznak hasznot felhasználóik egyéni és társadalmi függőségeiből. Az állami szolgálatok pedig a nemzetbiztonság csalóka érvével munkálkodnak leplezetlenül azon, hogy az adatgyűjtést egyre jobban kiterjesszék és módszereiket tovább tökéletesítsék.


Csakugyan ott tartanánk, hogy a megfigyelés és cenzúra nagy hatalmú intézményeinek való kiszolgáltatottság már conditio humanává, kultúránk alapvető feltételévé vált? A mindent behálózó megfigyelés a gyanakvás egyre erősödő kultúrája belenyugvást, öncenzúrát, vagy akár cinkos alkalmazkodást is kitermelhet.

Vélemény: