Kiállítás

IN SITU mikro-installáció

Ráth György-villa
2018. október 05. (péntek) 16:00

Helyszín:

Ráth György-villa
1068 Budapest, VI. kerület Városligeti fasor 12

Megnyitó időpontja: 2018. 10. 05., 16:00


Az IN SITU mikro-installáció a lengyel formatervező Paweł Grobelny műve, melyet a budapesti Iparművészeti Múzeum (Ráth György Villa) számára készített. A projekt egy használati eszköz (pad) és egy szobrászmű, installáció határán mozog. Egyúttal a méretének köszönhetően remekül illeszkedik a Ráth György Múzeum megtervezett kertjének már létező rendjébe.


Az installáció a legérdekesebb, kisméretű lengyel köztéri designprojekteket bemutató „Urbánus prototípusok - lengyel köztér-alakító projektek” c. kiállítás kísérőjeként jött létre. A művek igen különbözőek: egy részük állandósul a köztérben, mások alkalmiak, ideiglenesek vagy kísérleti jellegűek. Egy részük soha nem valósult meg, más projektek lengyel egyetemeken születtek meg. Közös nevezőjük, hogy az urbánus tér egy-egy egyedi szükségletére reflektálnak, és mikro-beavatkozásokkal kísérlik meg a tér élhetőbbé tételét. A kiállítást a budapesti Platán Galériában lehet megtekinteni.


A kiállítás kurátora és a mikro-installáció alkotója Paweł Grobelny, az egyik legelismertebb közterekkel foglalkozó lengyel formatervező. Többek között Brüsszelben, Párizsban, Poznańban, Strasbourgban és Sanghajban találkozhatunk az általa tervezett utcai bútorokkal és installációkkal. 2018-ban elnyerte a „Lengyel Építészet XXL” zsűri díját a legjobb köztér kategóriában.


A kiállítást az Adam Mickiewicz Intézet a LENGYELORSZÁG 100 – a lengyel függetlenség visszaszerzésének alkalmából szervezett nemzetközi kulturális program – keretében a Stalowa Wola Regionális Múzeummal, a budapesti Lengyel Intézettel és az Iparművészeti Múzeummal közösen szervezi.
A projekt az MKiDN támogatásával a többéves NIEPODLEGŁA 2017–2021 program keretében valósult meg.

Hozzászólások

Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!