Kiállítás

Láthatatlan Kiállítás

Helyszín:

Millenáris, B Csarnok
1024 Budapest, II. kerület Fény utca 20-22

Képzeld el, hogy kialszik minden fény? A Láthatatlan Kiállítás Budapest egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol megpróbálhatsz eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán. Bízz vakon! Ha eljössz, Te is megértheted majd, milyen érzés az egyik legtöbb információt adó érzékszerved, a látásod nélkül élni, és hogyan erősödnek fel egyéb érzékeid. Ezen a kiállításon vakok vagy látássérültek kísérnek el egy olyan útra, ami megváltoztatja az életed. Érdekes? Furcsa? Idegen? Esetleg természetes? Egy óra vakság fel tudná nyitni a szemed? Az első ehhez hasonló kiállítás egy német úriember ötlete alapján évekkel ezelőtt valósult meg, és annyira sikeresnek bizonyult, hogy 14 európai ország után bejárta az Egyesült Államokat és Japánt is. A kiállításon a résztvevők csupán tapintás, hallás, szaglás és egyensúlyérzékelés útján jutnak információkhoz. Így a látáshiány okozta új helyzetben a nehézségek mellett azt is megtapasztalhatják, hogy a szem, mint érzékszerv kiiktatásával is lehet szép és teljes a világ.

Bizonyára mindenki gondolkodott már azon, hogy milyen hatással van érzékszerveinkre, ha az öt alapvető érzékszerv egyikét egyszerűen kikapcsoljuk.

Teljes sötétségében, minden vizuális segítség nélkül teheted próbára érzékszerveidet a láthatatlan programok során. Ízek és illatok vesznek körbe, édes, keserű, érett, ropogós, fűszeres, borsos? Nem látod, ízleled. A láthatatlan vacsora és bórkóstoló során magad is meg fogsz lepődni azon a tényen, hogy szaglásod és ízlelésed valójában mennyire fejlett, látás nélkül mennyire kiteljesednek az illatok és az ízek. Töltsd tele a poharad, és engedd el fantáziád! Milyen falatokat találsz a Láthatatlan Meglepetés-tálon?

A vizuális ingerek kizárásával könnyebben adhatjuk át magunkat az érintés erejének, a sötétben távolabbra kerülünk a világ "zajától" - előtérbe kerül a bizalom.
Ezentúl ezt az érzést élheti át, a Láthatatlan Kiállítás speciális masszázsszobájában.

A Láthatatlan Kiállítás és a Bízz Vakon Egyesületnek közös célja a vakok és gyengénlátók életminőségének javítása, valamint a társadalomba történő integrálása .

A látó társadalomba, illetve a munkaerőpiacra történő beilleszkedés elősegítését elsősorban a látók és munkáltatók szemléletformálásával lehet elérni. Ehhez az egyik legnagyobb segítséget a Láthatatlan Kiállítás adja, hiszen több közös programot, promóciót tudunk szervezni, ahol az egyesület önkénteseivel demonstrálni tudjuk azt, hogy minimális változtatással vagy egy kis nyitottsággal egy látássérült személy is tud kiváló munkaerővé válni.

Vélemény: