Kiállítás

Luther öröksége

Helyszín:

Evangélikus Országos Múzeum
1052 Budapest, V. kerület Deák tér 4.

A pesti belváros lutheránus (evangélikus) szigetén különféle lelkiségi és kulturális tartalmak találkoznak, és olyan egységet képeznek, amely az örökségét ápoló, a világra nyitott, új kommunikációs lehetőségek után kutató és kortárs kihívásokkal is törődő, toleráns egyház üzenetét befogadhatóvá tudja tenni.

A kiállításon újszerűen mutatják be a nagyközönség számára Luther Márton saját kezűleg írt végrendeletét, amely 1815-ben, Jankovich Miklós műgyűjtő és mecénás ajándékaként került az evangélikus egyház tulajdonába. Ez a dokumentum jelképe annak, hogy a hazai evangélikus egyház Luther hivatalos örököse Európának ebben a szegletében. Erről a majd’ öt évszázados és sokszínű örökségről ad képet a kiállítás, egy anyagiakban mindig is szűkölködő, ám szellemi és lelki javaira annál büszkébb közösség történetéből.

Az átalakított kiállítótérben épült fel az új állandó kiállítás, melyben a tárgyközpontú installációt és a korszerű interaktivitást ötvözik. Nagy hangsúlyt fektetnek a magyarországi evangélikusság kulturális sokszínűségének megjelenítésére. Az evangélikus egyház ugyanis történelmileg háromnyelvű – német, szlovák, magyar – volt. Ez a multietnicitás segítette elő a Kárpát-medencén túlról betelepülő evangélikusok integrálódását. Az új szellemű, a modern, többszempontú narratívát és kortárs technikákat alkalmazó állandó kiállításon jelenítik meg a magyarországi evangélikusság európai kultúraközvetítő szerepét is.

Önálló kiállítási egységként is felfogható a Keken András és Sztehlo Gábor lelkészek emlékére berendezett óvóhely, amely a vészkorszakban a zsidók menekítésére tett kísérletekről tesz tanúságot.

Több egyedi fejlesztésű, új digitális alkalmazással lép a kiállítás a nagyközönség elé, amelyek az élményszerű információszerzés valódi eszközei lehetnek.

Hozzászólások

A Ghymes bemutatja: Szarka Tamás és zenekara újévi koncertje