Kiállítás

Mednyánszky Lászlótól feLugossy Lacáig és Liszt Ferenctől Kurtág Györgyig

FUGA
2020. március 11. (szerda) 18:00 - 2020. augusztus 29.

Helyszín:

FUGA
1052 Budapest, V. kerület Petőfi Sándor utca 5

Fotó-portré kiállítás a Fugában,Kertész Csaba gyűjteményéből


A művészekről készült portréfotókat nézve azon túl, hogy láthatjuk a művész arcát, ruházatát, műtermének vagy lakásának berendezését, személyes tárgyait, véleményünk lehet személyiségéről és egy kis korrajzot is kapunk. Kertész Csaba lenyűgöző gyűjteményének legkorábbi darabján Aggházy Gyula festőművész pózol egy Munkácsy Mihály tiszteletére megvalósított rendezvényen 1883-ban. A képet a kor egyik legjelentősebb fényképésze, Ellinger Ede készítette. A képzőművészeti gyűjtemény legjelentősebb fotói Tóth István munkái, akit 1980-ban az évszázad fotóművészének választottak New Yorkban.
A zeneszerzőket és zenészeket bemutató anyag – a portrék mellett koncerten készült felvételek is – legkorábbi tételei a 19. században készültek. A legkiemelkedőbb darabok Molnár Edit 1960-as, 70-es években készült fotói. Ebben az időben a világ legismertebb zenészei, karmesterei léptek fel a Zeneakadémián.

Egy adott korban, egy művészről készült fotó-dokumentum is. Amellett, hogy láthatjuk a művész arcát, ruházatát, műtermének vagy lakásának berendezését, tárgyait- véleményünk lehet személyiségéről és egy kis korrajzot is kapunk.
A képzőművészeti anyagban a legkorábbi fotón Aggházy Gyula festőművész pózol egy Munkácsy Mihály tiszteletére megvalósított rendezvényen, 1883. január 28-án,- ahogy művészünk írja a verso dedikációján. A fotót az akkori kor egyik legjelentősebb fényképésze- Ellinger Ede készítette. A századfordulót követően készült barnás színezetű fotó Benczúr Gyuláról, széles karimájú kalapban, elegánsan. A Mednyánszky Lászlóról készült fénykép a XX.sz. elején készült, a művész szerényen üldögél egy alacsony ülésű fotelben.


A fotók többsége a II. világháború után készült. A képzőművészekről készült anyagban a legtöbb és talán a legjelentősebb fotókat Tóth István készítette, akinek 1980-ban, New Yorkban- „Az évszázad fotóművésze” címet adományozták. A kiállításon jelentős életművel rendelkező kortárs művészek portréi is szerepelnek. A háború után Párizsban alkotó magyar származású művészekről Joseph Kadar festő- és fotóművész készített felvételeket.

Fotóművészek(nem teljes):  Ellinger Ede, Escher Károly, Vattay Elemér, Martsa Alajos, Makky György, Bojár Sándor, Féner Tamás, Molnár Edit, Koncz Zsuzsa, Tóth István, Rodolf Hervé és néhány ismeretlen.

Képzőművészek(nem teljes):  Aggházy Gyula, Roskovics Ignác, Mednyánszky László, Ferenczy Noémi, Schaár Erzsébet, Anna Margit, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Korniss Dezső, Czóbel Béla, Kassák Lajos, Kondor Béla, Szalay Lajos, Balázs János, Victor Vasarely, Étienne Hajdu, André Kertész, Rozsda Endre, Lucien Hervé, Pierre Székely, Trauner Sándor, Tóth István és még nagyon sokan.


Zeneművészek portréi: A legkorábbi fényképek még a fotózás őskorából a XIX.században készültek. Kisméretű, keményhátú fotók Daniel Auber, Anton Rubinstein, Liszt Ferenc zeneszerzőkről és Rabatinszky Mária operaénekesről. A gyűjteményben sok fotó van Kodály Zoltánról és Fischer Annie zongoraművészről is. A közelmúlt zeneszerzői, hangszeres művészei is képviselve vannak: Kadosa Pál, Petrovics Emil, Lendvay Kamilló, Ránki György, Kurtág György, Kurtág Márta és még sorolhatnám. A zeneművészekről készített fotók egy jelentős részét Molnár Edit készítette. A ’60-as. ’70-es, ’80-as években világhírű művészek koncerteztek Budapesten a Zeneakadémián. Molnár Edit minden koncerten ott volt és fényképezett, de a világsztárokat követte a fogadásokra és felkereste őket a szállodájukban is. Itt jegyezném meg, hogy a „portré kiállítás” cím nem pontos, mert sok koncert felvétel is van. Néhány művész a kiállításról: Igor Stravinsky, Sviatoslav Richter, Arthur Rubinstein, Yehudi Menuhin, Pablo Casals, Louis Armstrong, Kodály Zoltán, Perényi Miklós, Kocsis Zoltán, Ferencsik János, Ligeti György és még sokan.

A kiállításon több mint 120 fotó szerepel.


 

Hozzászólások