Kiállítás

Micsoda Nők - Négy Absztrakt Női Festő

Kálmán Makláry Fine Arts
2019. október 31. (csütörtök) - 2019. november 15.

Helyszín:

Kálmán Makláry Fine Arts
1055 Budapest, V. kerület Falk Miksa utca 10.

A Kálmán Makláry Fine Arts legújabb kiállítása négy olyan, nemzetközi rangú absztrakt alkotót mutat be, akik még soha közös kiállításon nem szerepeltek, pedig hasonlós stílusban, hasonló elvek mentén dolgoznak. Közös bennük, hogy mind a négyen magyar származású nők és francia gyökerekből táplálkoznak.


Beöthy-Steiner Anna, Braun Vera, Keserü Ilona és Reigl Judit kapcsolódásaik ellenére eltérő módon közelítik meg az absztrakt művészetet. Beöthy-Steiner Anna - a világhírű Beöthy István szobrászművész felesége - kiérlelt, geometrikus alkotásokat festett Párizsban, Braun Vera szintúgy a párizsi művészvilághoz köthető, de főleg a II. világháború után bontakoztatta ki sávokból építkező képi nyelvezetét. A hangos külföldi sikereket arató, színcentrikus, organikus alapokon építkező Keserü Ilona mestere, Martyn Ferenc révén kötődik Franciaországhoz. Reigl Judit, a legdrágább élő magyar kortárs művész, a Kálmán Makláry Fine Arts galéria által képviselt alkotó, 1950 óta Franciaországban festi gesztus alapú, nonfiguratív vásznait.

A négy művész közös kiállítása szervesen illeszkedik a galéria kiállítás-sorozatába, amely világhírnek, külföldi sikereknek örvendő magyar származású művészeket állítja középpontba. Beöthy-Steiner Annát és Braun Verát most ismerheti meg alaposabban a magyar közönség, míg Keserü Ilona és Reigl Judit itthon és külföldön egyaránt elismert alkotóként új, izgalmas kontextusban mutatkozik be.

A négy női alkotó tevékenységét nemcsak az absztrakció különböző formái és a francia alapok kötik össze, hanem női mivoltuk is annak ellenére, hogy nem vallják magukat nőművészeknek. A Kálmán Makláry Fine Arts galériában most kiállított műveik a sokrétű absztrakt művészet felfedezésére nyújtanak lehetőséget a látogatóknak.

Hozzászólások

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás