Kiállítás

Robitz Anikó: Színjátszó emlékek

képzőművész
TOBE Gallery
2019. március 13. (szerda) - 2019. április 13.

Helyszín:


1088 Budapest, VIII. kerület Bródy Sándor utca 36

Robitz Anikó három különböző csoportra osztható sorozataiból összeállított kiállítás március 13. és április 13. között tekinthető meg a TOBE Gallery-ben.


Több csoportos kiállításon való részvétel után, SZÍNJÁTSZÓ EMLÉKEK című tárlata az első önálló megjelenése a galériában.

Ma lesz a holnap tegnapja: a jelen múlttá válik, de hogyan emlékszünk majd rá a jövőben, amikor az események az idő múlásával átszíneződnek, jelentőséget nyernek vagy éppen feledésbe merülnek?


A Színjátszó emlékek kiállításon Robitz Anikó legújabb munkái láthatók, melyeken a 80-as évek elejéről származó családi fotókat, mexikói milágrókat és 3D nyomtatást is felhasznál. A kiállításon szereplő műveket a kiállítás címében szereplő emlék fogalma köti össze. A megélt események emlékekké válnak amikor újra meg újra felidézzük őket. Az emlék az első felidézéssel születik meg és a későbbi előhívások során tovább módosul. Kutatások kimutatták, hogy a felidézéssel létrehozott történetre emlékszünk inkább és nem a pontos eseményekre.


A Milagro című sorozat képeinek alapját a nagybátyja, Robitz Lajos által 1983-ban Ecuadorban készített fotói adják. Ezek a családi képek egészültek ki ónból készült apró figurákkal, melyek védő jelentéssel bírnak, amolyan jókívánságok is egyben.


A Holographic Memory című sorozat képei egy speciális holografikus anyag felhasználásával készültek. Maguk az elkészült plexifotók már nem színjátszóak, hiszen az exponáláskor rögzült a fények és színek játéka. Ezek a fotók általánosságban az emlékezet változását fejezik ki.


A harmadik csoportot alkotó alkotások 3D nyomtatással készült dobozokba összegyűrt fotókat, úgynevezett emlékgalacsinokat rejtenek. Ezek a dobozok arra a kognitív folyamatra utalnak, amikor az agy a régebbi emlékeket kiegészíti az újabbakkal. Ugyanakkor az agy sohasem telítődhet, ahogyan a doboz sincs tele. A kevésbé fontos emlékeket elfelejtjük, ezzel helyet adunk az újaknak.

Vélemény: