Kiállítás

Scripta Manent – Novák Tamás kalligráfus kiállítása

Mária Magdolna Torony
2019. augusztus 08. (csütörtök) 19:00 - 2019. szeptember 11.

Helyszín:

Mária Magdolna Torony
1014 Budapest, I. kerület Kapisztrán tér 6

Kalligráfia
A kalligráfia, görög eredeti neve szerint „szép írás”-t jelent, ezért sokan gondolják azt, hogy a kalligráfus ír. Kicsit szebben, mint az átlagember, de mégiscsak ír, tehát nem is olyan nehéz a dolga.
Valójában azonban nem ír, sokkal inkább rajzolja a betűket, így talán pontosabb lenne a betűrajz kifejezés, ha nem foglalta volna már le magának ezt a fogalmat a műszaki jellegű betű-szerkesztés.
Az írás története szinte egyidős az ember tudatos létezésének történetével. A rajzolt képek jelekké alakulása, egyszerűsödése maga az írás fejlődésének története. A betűkké stilizálódott jelek írása a tudás megőrzésének eszköze volt, de – a funkción túl – a megformálás szépsége, egyedisége is egyre fontosabbá vált az évszázadok során. Előtérbe került az írás szépsége, esztétikuma, sőt: művészi értéke. A kalligráfia mára önálló művészeti ággá vált, jeles képviselői éppoly tehetséges művészek, mint a festők, szobrászok, grafikusok. Mesterségbeli tudásuknak szerves része a kompozíció, a tipográfiai szabályok ismerete, az általuk létrehozott művek olyan – funkcionalitással is rendelkező – műalkotások, ahol a betűk, a szöveg esztétikuma a legfontosabb érték.


Novák Tamás
A Magyar Képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika szakán szerzett diplomát 1987-ben.
Néhány évig középiskolai rajztanár volt. Mint alkalmazott grafikus 1995-től tevékenykedik, dolgozott grafikai stúdiókban, nemzetközi kiadóvállalatban, majd 2000-től különböző reklámügynökségekben grafikusként, art directorként, később pedig kreatív vezetőként.
Középiskolás korától folyamatosan, kisebb-nagyobb megszakításokkal foglalkozott a kalligráfiával, amely területen idővel professzionális alkotóvá vált.
Missziójának tekinti a kalligráfia magyarországi népszerűsítését.

Hozzászólások

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Autentikus roma népzene a MÜPA Fesztivál Színházában.

Jegyvásárlás