Kiállítás

Slow Life. Az élet lassú tempóban

Ludwig Múzeum
2020. április 09. (csütörtök) - 2020. augusztus 23.

Helyszín:

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.

A Slow Life. Az élet lassú tempóban című nemzetközi csoportos kiállítás állásfoglalás és közvetlen reakció napjaink égető globális kérdéseire. A slow-szemléletmód a társadalom, a gazdaság és a mindennapi élet területén egyaránt a lassulást, a nemnövekedést, a minimalizmust, azaz a jelenlegi gyakorlatok és struktúrák újragondolását, újraszervezését jelenti.

Világunk működésének jelenlegi logikája, a felgyorsult termelés és fogyasztás, a rohanó életmód ma már nemcsak közhely, de jól belátható humán és ökológiai katasztrófával fenyegeti jövőnket és jelenünket. Ennek ellensúlyaként egyre több lehetséges alternatíva született már, a tudatos táplálkozástól kezdve a nulla hulladékos háztartásvezetésen, a kritikai designon és építészeten át a növekedés nélküli gazdaság koncepciójáig. Mentális szinten pedig egyre népszerűbb a mindfulness, a pillanat megélését segítő, tudatos, minőségközpontú életszemlélet.

A kiállítás célja, hogy rámutasson, milyen környezetterhelő és kizsákmányoló gyakorlatok vezettek a jelenleg kialakult globális környezeti problémákhoz (kritikai állásfoglalások). A másik fő célkitűzésünk, hogy szélesebb platformot biztosítsunk a fenntarthatóság irányába mutató, alternatív megoldásokat és életstratégiákat felvető művészi elképzelések számára (víziók, utópiák, kivonulók). A kiállításban olyan alkotások is helyet kapnak, amelyek formai-technikai megvalósulásuk révén ellenállnak a művészetfogyasztási szokásainknak, érzékelési és befogadási rutinjaink megváltoztatására késztetnek.


Kurátorok: Csizek Petra, Jan Elantkowski, Készman József, Petró Zsuzska, Popovics Viktória, Üveges Krisztina, Timár Katalin

Hozzászólások