Kiállítás

Sós Evelin: Zsoltárok mobiltelefonra

Sós Evelin képzőművész
Online nézhető ONLINE
2020. november 28. (szombat) - 2021. január 31.

Digitális grafikák, 3D virtuális objektek - A MET Galéria 3D virtuális kiállítás-sorozatának ötödik tárlata. Az online kiállításon 2018-2020 között, mobiltelefonnal készült digitális grafikái és 3D virtuális objektjei láthatók (társalkotó: Albert Judit)


Sós Evelint 2020-ban lépett 75. életévébe, így a kiállítás jubileumi köszöntő és méltatás is.

1978-tól Rajzai jelennek meg heti és napilapokban (Népszabadság, Népszava, Daily News, Élet és Irodalom, Magyar Narancs).
1981-től Szabadúszó, művészkönyveket készít, részt vesz a mail-art mozgalomban.
1989-től foglalkozik elektrográfiával. Fekete-fehér, később színes fénymásolóval dolgozik. Alapanyagként leggyakrabban fotóit használja.
Munkái rendszeresen megjelentek művészeti kiadványokban (Árnyékkötők, Magyar Műhely).
2001 a Magyar Elektrográfiai Társaság alapító tagja.
2018-tól Megromlott egészségi állapota miatt ágyhozkötötté válik, de az alkotást nem adja fel, mobiltelefonon folytatja vizuális kísérleteit, készíti műveit.


Élete az utóbbi évek során nagy fordulatot vett. Megromlott egészségi állapota miatt ágyba kényszerült. De az alkotással nem hagyott fel, most fekvő pozíciójából készíti fotóit a mobiljával, - mely a fénymásológép után, új eszközként lehetőséget nyújt új művek létrehozására, művészi koncepciójának: a sokszorosítás kérdéskörének folytatására, újabb kísérletekre, alkotásra.
Most is marginális terekről ad képet, de már közvetlen környezetét fedezi fel, észreveszi az apró történéseket, az ablakból áradó, napszakonként változó fényeket, színeket, a sarokban megbújó árnyékokat, az őt körülvevő tárgyakat, s ezek lenyomatait telefonja grafikai programjával átformálja, átalakítja, látvánnyá transzformálja…

Mindezt olyan odaadással és kitartással téve, mely tiszteletreméltó és példaértékű a jelenkori pandémia helyzetben. Elismerés illeti, ahogy megtalálta a módját, a túl- és tovább élésnek nem is akármilyen formáit, művészetet teremt, létezésének kényszerű lehetőségeit a maga javára tudja fordítani.
Új műveit barokkos mozgalmasság, játékosság és dekoratívitás jellemzi, a színek transzcendens tobzódása, a „zsoltárok” zeneisége hatja át. Virtuális objektjei, három alapformában (kúp, gömb, kocka) a síkbeli kompozíciói térbeli esszenciái. (HAász Ágnes köszöntőjéből)


 

Hozzászólások