Kiállítás

Szirtes János: Tündérország ’1970-2020’

Várfok Galéria
2020. június 02. (kedd) - 2020. június 13.

Helyszín:

Várfok Galéria
1012 Budapest, I. kerület, Várfok utca 11.

"Kedves Művészetbarátok!


Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Várfok Galéria 2020. június 2-án újra megnyitja kapuit a látogatók előtt. Két hétig, június 2. és június 13. között még Szirtes János Tündérország 1970-2020 kiállítását tekinthetik meg, azt követően pedig egy izgalmas csoportos kiállítással készülünk a nyárra.


A szokásos nyitvatartási rend szerint, kedd-szombat 11-18 óra között várjuk Önöket. Azonban a járványhelyzetre való tekintettel pár szabály betartására kérnénk kedves látogatóinkat: a kiállítótérbe csak maszkban lehetséges belépni, illetve egyszerre maximum 10 fő tartózkodhat a galériában, így csoportokat egyelőre nem tudunk fogadni. Természetesen a belépéskor kézfertőtlenítő rendelkezésre áll.


Addig is szeretnénk figyelmükbe ajánlani az elmúlt két hónapban a Papageno online Várfok30 blogján Rendkívüli művek, rendkívüli időkben címmel megjelent cikksorozatunkat. A szériában a Galéria művészeinek alkotásaiból szemezgettünk, és azokat új, izgalmas összefüggések mentén vizsgáltuk, szabadon szárnyalva a művészettörténet korszakai és alkotói között. Szó esett többek között az oroszlán- és úszóábrázolásokról, a létra motívumának képzőművészeti jelentőségéről, a Sacra conversazionék képtípusáról, illetve a vörös szín szimbolikus szerepéről is."


Szirtes János (1954, Budapest) a magyar kortárs művészeti színtér ikonikus alakja, festő, grafikus performer, videó- és médiaművész; nagyhatású reformer pedagógus, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design Tanszékének a vezetője.


Szirtes János négy évtizedre visszatekintő, különböző művészeti ágakon átívelő munkásságának meghatározó pontja, hogy a pozsonyi és budapesti művészeti főiskolán végzett akadémikus tanulmányai mellett a 70-es évek végén, 80-as évek elején a kor kiemelkedő underground művészeti műhelyeinek is tagja volt. Az Erdély Miklós által vezetett legendás Indigó-csoport kreatív kutatásai, művészetről vallott interdiszciplináris gondolkodása, a szentendrei Vajda Lajos Stúdió konvenciók alól felszabadító, dadaista légköre, valamint Hajas Tibor új utakat nyitó performanszai mind hatottak Szirtes János művészeti állásfoglalására.


A Várfok Galériában látható kiállítás egyik része a 80-as évek festészeti és grafikai munkásságából mutat be egy válogatást, számos alkotás most kerül először kiállításra. A tárlat másik felében Szirtes legújabb installációja lesz látható, a kabinetben performansz videók kerülnek vetítésre.


A 80-as évek alkotásai a késői modern és posztmodern közötti átmenetben születtek. Az expresszív színekkel, dinamikus formákkal, archaikus elemekkel és különböző kultúrákból kölcsönzött motívumokkal operáló képei közös térbe hozzák a hivatalos (kanonizált) és az alternatív (szub)kultúrát. A festés, a képalkotó folyamat mint akció, egyben performansznak vagy rítusnak is tekinthető. Ennek végeredményeként a kép ezeknek a gesztusoknak és mozgásformáknak, vagyis az alkotói tevékenységnek a lenyomatait őrzi meg.

Hozzászólások