Kiállítás

Szunyoghy Viktória: Mitikus tájak / Sibu és Tioman

Szunyoghy Viktória festőművész
Online nézhető ONLINE
2021. április 19. (hétfő) - 2021. május 28.

Szunyoghy Viktória 1983-ban született Nagyváradon. 2008-ban végzett a Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Diplomázása után rögtön a Kogart Galéria művésze lett. 2004-ben elnyerte a londoni Royal College of Art első díját. 2013-ban bekerült az „50 tehetséges magyar fiatal” mentorprogramba. Munkáival többek között a Szépművészeti Múzeumban, a Kogart Házban, az A.P.A. Galériában, a Római Magyar Akadémián, a párizsi Grand Palais-ban, a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény kiállításain találkozhattak az érdeklődők. Egyéni kiállításai – a teljesség igény nélkül – a Brüsszeli Európa Parlamentben, a Gödör klubban, a Millenárison, a Kogart Galériában és a debreceni MODEM-ben voltak. Számos világhírű amerikai filmprodukcióban (The Witcher, Genius Picasso, Strike Back, Robin Hood, Blade Runner, Marco Polo 2, Colette, Alienist, Hanna stb.) a leggyakrabban a berendezés vagy az art department részleggel dolgozik. A National Geographic Genius: Picasso c. sorozata art department részlegének scenic artistjaként a sorozatban felbukkanó képek közül számtalan alkotás az ő keze munkáját dicséri.

A K Galéria Mitikus tájak / Sibu és Tioman című kiállítása a művész Malajziában töltött több hónapos útjának emlékeit mutatja be. A festményeken a Távol-Kelet, Maláj kultúra mitikus-spirituális tartalmai, szimbólumai és a modern civilizáció rombolásának szembeállítása jelenik meg.

Tioman című képén egy magányos maláj kislány ücsörög az idilli környezetű, misztikus felhőkkel borított Tioman sziget hegyei előtt a tengerparton, és bennünket figyel. Fehér ruhája és teste áttetsző, mint egy angyalé, szemében mégis fojtott tűz lobog, miközben kezében is szenvedélyesen intenzív színű vörös hibiszkuszt tart. Szemrehányó tekintetében benne van a felnőtt civilizáció felé megfogalmazódó vád a helyi vízi élőlények kipusztításáért, az indonéz erdőégetés során keletkező, a napot az év nagy részében eltakaró sűrű szmogért, vagy a kis maláj falvak turistaparadicsomként való végletes kihasználásáért.
A kiállítás tájmunkái olyan lírai, meditatív tájcsendéletek, amelyekben a horizont szinte szakrális vízszintesként választja el az ég és a tenger motívumait. Szunyoghy Viktória lebegő tájai függőleges tengelyre is tükröződnek, és az összeillesztés enyészpontjában a végtelent szólaltatják meg. A képek bár külön-külön is értelmezhetők, a női-férfi princípiumok jelentéseit is hordozó, páros diptichonokként egészítik ki egymást.


A helyszínen személyesen megtekinthető alkotások a K Galéria weblapján online is elérhetőek az érdeklődők számára. A kiállítás a mindenkor hatályos jogszabályi előírásokkal összhangban látogatható.

Megtekinthető: 2021.04.19. – 2021.05.28
Nyitva tartás: hétfő-csütörtök 10:00-16:00, péntek 14:00-18:00, hétvégén zárva.


 

Hozzászólások