Kiállítás

Talent Café

Dürer Kert
2020. február 04. (kedd) 19:00 - 2020. március 2.

Helyszín:

Dürer Kert
1117 Budapest, XI. kerület, Öböl utca 1

A XII. The Talent Képzőművészeti Pályázat beválogatott, autodidakta alkotók által készített alkotásai elindulnak Budapest kultikus helyeire, ahol a nagyérdemű megcsodálhatja a munkákat. A képek tökéletes tükrei az alkotók filozófiájának, miszerint a legfontosabb cél a természet megfigyelése, hiszen az az egyetlen igazság. A tárlat a Bakelit Multi Art Centerben tartott kiállítások és díjátadók után a Dürer Kertbe is ellátogat, ahol a képek március 2-ig lesznek megtekinthetőek.


A Talent Café mozgalom a Bakelit Multi Art Center tehetséggondozó projektje.
Lényege, hogy olyan festőknek és grafikusoknak kínáljon bemutatkozási lehetőséget, akik nem rendelkeznek képző- vagy iparművészeti diplomával. A Talent Café egy pályázatból és kiállítás-sorozatból áll. “Fess, ne háborúzz!” mottóval hirdetjük évente a pályázatot, melynek során a művészek
megadott témában adják le munkáikat, ezzel is alkotásra bíztatva őket. Így a pályázat során kiválogatott alkotások egységes tárlatot képeznek, mely képes rávilágítani az alkotói egyéniségekre és stílusokra. Továbbá a “Vissza a természetbe” a filozófiánk része. Lényege, hogy azokat is alkotásra bírjuk, akik még nem próbálták ki magukat. A természet, az egyetlen igazság, melynek
megismerése, megfigyelése a gondolkodásra bírja a szemlélőt, ezáltal képes lesz az önkifejezésre. Így azt közvetítjük az alkotók és az alkotni kívánók felé, hogy merjék kifejezni magukat. Ennek tökéletes kifejezőeszköze a jelenleg látható tárlat, hiszen idei témánk a “Tájkép, városkép, ipari táj” volt.


A kiállításokon szerepeltetett művek minőségét szakmai zsűrink biztosítja, melynek idei tagjai Atlasz Gábor festőművész, a zsűri elnöke, Dóri Éva vizuális szakértő és Prokai Gábor művészeti Író voltak. A kiállítás-sorozat első állomása a Bakelit Multi Art Center volt, ahol a zsűri által legjobbnak ítélt alkotások is díjazásra kerültek. A díjazott pályázók a Talent Képzőművészeti Műhely
kurzusain vehetnek részt, mely fejlődési és kibontakozási lehetőséget kínál a számukra. A műhely Atlasz Gábor festőművész vezetésével működik, aki tudását továbbadva segíti a résztvevők fejlődését. A műhelyt minden évben november és május között tartjuk a Bakelitben, a becsatlakozásra év közben is van lehetőség.


A tárlat Budapest forgalmas kávézóiban, szórakozóhelyeiben, közösségi tereiben kerül további kiállításra, ezáltal a laikus emberekhez is közelebb tudjuk vinni a művészeteket és annak szeretetét. Az alkotók számára a kiállítások eladási lehetőséget, ismeretségeket és további kiállításokat eredményezhetnek.
A Talent Café legfőbb célja, hogy tehetséget és szellemi értéket közvetítsen képzetlen képzőművészek rabulejtő munkáinak segítségével, így sarkallva gondolkodásra, a természet és környezete megfigyelésére a nézőt.


A projekt immáron 12 éve fut. Korábban a Diploma nélkül címet viselte, majd 2013-tól kezdve viseli a The Talent Project címet. A projekt első 10 évében több, mint 5000 alkotást küldtek be a pályázatra, melyből 3000 mű kiállításra is került. Az elmúlt két évben 220 pályázó 597 képet adott le összesen, melyből 102 alkotó 246 képe került kiállításra, 2018/2019-ben 3, 2019/2020-ban hat helyszínen.
A Bakelit kiállító partnerei többek között az alábbi kultúr vendéglátóhelyek voltak: AnKert, Bar Ladino, Café Alibi Castro Bisztró, Csak MixArt Bar, DZZS Bár, Fogasház Kulturális Befogadótér, Híradó Kávézó, Mika Tivadar Mulató, Művelődési Szint, Pesti Mese, Super 8 Bár, Barabás Villa, Óbudai Kulturális Központ, Corvin Club, Premier Kultcafé.

Hozzászólások