Kiállítás

Türk Péter (1943-2015) életműkiállítása

Ludwig Múzeum
2018. április 20. (péntek) - 2018. június 24.

Helyszín:

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, IX. kerület Komor Marcell utca 1.

Türk Péter konceptuális irányultságú, következetes és koherens munkásságának mindegyik szakaszában kiemelkedő jelentőségű, nemzetközi színvonalú műveket hozott létre. A szakma által mindig is sokra értékelt, de csak szűkebb körben ismert, eddig feldolgozatlan életmű most először kerül a maga sokszínűségében a nagyközönség elé, egy életmű-kiállítás és katalógus formájában.


Türk Péter életművét a rendszerelvűség, a struktúrákban s ugyanakkor sorozatokban való gondolkodás, a redukált eszköztárral, első pillantásra hétköznapinak tűnő témákból kibontott gondolati gazdagság jellemzi.
Korai művei a lírai absztrakció jegyében keletkeztek, majd minimalista-geometrikus képeket és reliefeket alkotott. A hetvenes évek elejétől a fogalmi-konceptuális művészet jegyében dolgozott. A hetvenes évek közepétől munkásságában évtizedekre meghatározó jelentőségűvé vált a fotó médiuma és a fényképezés különböző – gyakran saját leleményeként létrehozott – technikai változatai.


Egy váratlan, meghatározónak bizonyult személyes isten-élmény hatására 1989-ben hívő lett. Ezt követően új alapra helyezte munkásságát: a látás és a valóság analízisét, valamint a művész pozícióját a hit perspektívájából kezdte értelmezni. A hit élete végéig nyitott, befogadó attitűdként jelent meg munkáiban. Alapállása a néző számára első pillanatban rejtett, szimbolikus-metaforikus formákban, szelíd, de fontos opcióként, térítő szándék nélküli, intellektuális javaslatként öltött testet.


A kiállítás – melyen számos munkája először kerül a közönség elé – minden bizonnyal revelatív lesz mind a szakma, mind a nagyközönség számára.

Hozzászólások

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás