Kiállítás

V4 -Plakátkiállítás a Visegrádi csoport 30. évfordulója alkalmából

Elmarad
Platán Galéria
2021. január 27. (szerda) - 2021. február 28.

Helyszín:

Platán Galéria
1065 Budapest, VI. kerület Andrássy út 32.

A budapesti Lengyel Intézet Andrássy úti galériájában láthatóak a Visegrádi csoport megalakulásának 30. évfordulója alkalmából a lengyel Külügyminisztérium által meghirdetett plakátpályázat nyertes művei. 


A lengyel V4-es elnökség idejére, 2021. február 15-re esik a Visegrádi csoport harmincéves évfordulója. A lengyel Külügyminisztérium ebből az ünnepélyes alkalomból hirdetett meg 2020 őszén a visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - alkotói számára egy plakátpályázatot, amelynek célja a közös történelem, a kulturális párbeszéd és a V4-es országok értékei által inspirált pályamű elkészítése volt.


A pályázatra 374 alkotó részvételével több mint 700 plakát érkezett be. A műveket a szakma, valamint a szervezők tagjaiból álló nemzetközi zsűri bírálta, többek között a visegrádi országok Lengyel Intézeteinek vezetői. Szakmai oldalról a zsűriben Magyarországot Korolovszky Anna, a Magyar Plakát Társaság tagja képviselte. A zsűri 3 díjat és 9 különdíjat ítélt oda, a plakátpályázat III. díját Szathmáry István nyerte, aki így reagált a hírre: „Grafikusként és a lengyel grafika szerelmeseként kevés örömtelibb hírt tudnék elképzelni. Igyekeztem elkerülni a vizuális közhelyeket és a sztereotípiákat, helyette valamiféle derűs hangulatot, örömöt sugallni. A tavalyi karanténos év hozadéka volt számomra, hogy elkezdtem a környezetemben élő madarakra figyelni, ez is hatással volt a végeredményre.”


A járványügyi intézkedések miatt a kiállítást a látogatók kívülről, az Andrássy úti galéria tágas ablakain keresztül tekinthetik meg az ötletes és látványos pályaműveket, s ha kedvük van, emlékül hazavihetnek egy, a díjazott plakátokat tartalmazó 2021-es falinaptárt is!


 

Hozzászólások