Kiállítás

Vincze Ottó: Vigyázz! Nagyfeszültség!

Vincze Ottó képzőművész
Kiscelli Múzeum
2019. október 08. (kedd) - 2020. október 8.

Helyszín:

Kiscelli Múzeum
1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

A Kiscelli Múzeum barokk belső udvarába tervezett szabadtéri műve a templom és a kolostorépület tetőszerkezete között átívelő sodronykötelekre függesztett, a távvezetékeken használatos vizuális jelekből, ún. légi akadályt jelző piros gömbök számozott sorozatából áll. Az udvar egyik szegletében – mintegy az épület belső homlokzatába benőve, az architektúrára simuló, pszeudo-távvezeték vastraverzének harmadprofilját állítjuk fel. A kb. két méter magas fémszerkezet oldalára számozott, feliratozott, ipari karakterű lemeztáblákat rögzítünk, melyeken az energetikában használatos műszaki kifejezések szerepelnek (forráskorlátozás, szűk keresztmetszet, energiakorlátozás). Ezek a fogalmak a múzeumi feladatkörök alapfogalmai közül válogatott kulcsszavakkal (kutatás, gyűjtés, bemutatás, állományvédelem, publikálás) és a kábelek szigeteletlen voltára figyelmeztető feliratokkal és piktogramokkal keverve jelennek meg. A lemeztáblák számozása visszatér a levegőben ingó gömbökön. Az udvar bokraira és fáira elszórtan madártoll-felhőket terítünk.

A mű egyfelől a múzeum szakintézményi működésének sajátos nyelvi regisztereiből és az energetikában használatos műszaki kifejezésekből sző kereszt-referenciáilis szövedékeket, másfelől az országot behálózó magasfeszültségű távvezetékek megidézése által a szigetelés nélküli kábelrengeteg madarakat tizedelő veszélyeire reflektál. Az installáció mediális megjelenítésébe és a közönségkapcsolati eseményekbe bevonjuk a Mályi Madármentő Állomás munkatársait.

2015 óta a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár kiállítási stratégiájának fontos eleme, hogy a múzeumi múltat, a múzeumi közeget és a kortárs művészeti missziót összekapcsolva prezentáljuk. Vincze Ottó tárgyegyüttese is ebbe a koncepcionális vonulatba illeszkedik. Látványossága és könnyű olvashatósága jóvoltából oldott tónusban népszerűsíti a múzeumi működés és a környezetvédelem komplex gondolatköreit. Belesimul a füvezett, fás-bokros, a nyári hónapokban igen kedvelt belső udvarunkba. Komoly erénye továbbá, hogy számos, a kortárs művészeti megközelítést és a madárvédelmet egyaránt népszerűsítő esemény kapcsolható hozzá – madárbemutató, röptetés, szakmai vezetés – s hogy a különböző egyéb kerti rendezvények – koncertek, foglalkozások, fogadások – idején sem kell lebontanunk.

Hozzászólások