Könyv

Etűdök rókafűrészre és fröccsöntött szarkára

dr Máriás Béla képzőművész
Fábry Sándor előadó
Petőfi Irodalmi Múzeum
2019. június 25. (kedd) 19:00

Helyszín:

Petőfi Irodalmi Múzeum
1053 Budapest, V. kerület Károlyi Mihály utca 16.

Az utóbbi idők egyik legkülönlegesebb és legsikeresebb alkotói együttműködésének eredménye ez a humoros-kritikus történelmi közéleti témákat boncolgató irodalmi-festészeti album, amelyet végre Budapesten is bemutatnak az alkotói.


drMáriás szerteágazó művészeti tevékenységében különleges helyet foglalnak el azok a festmények, amelyeken történelmi szereplők, ideológusok, diktátorok, politikusok, bűnözők, a szórakoztatóipar neves szereplői és közéleti személyek rendre furcsa, meghökkentő, szokatlan helyzetekben jelennek meg. Alkotói stílusának különlegessége abban rejlik, hogy úgy fest, hogy azzal a néző emlékezetével, gondolataival, érzelmeivel, benyomásaival operál. Híres festők műveire vagy stílusára utalva a szépérzékünket kellemes hatással csiklandozza, miközben azokban rendre furcsa, frivol, kellemetlen, tragikus emlékeket felidéző személyek jelennek meg. Az alkotó műveiben saját létélményére utal, amelyben a művészet szép és szabad világa a valóság háborúival és erőszakával csap össze, hogy miközben egy soha nem látott művészeti stílus alkotásait sorakoztatja fel, az egyszerre nézhető a lelkünk mélyén lakozó hősök és anti-hősök arcképcsarnokaként és művészettörténeti albumként.


Fábry Sándor az egész estés improvizált humoros-kritikus show-műsorok hazai mű- fajteremtője és doyenje, aki egyedülálló szerzői-előadói stílusát Dizájn center című adássorozatában és nagyszabású kötetében fokozta csúcsra. A legfurcsább használati tárgyakból vezette le kelet-európaiságunk mélységesen groteszk és tragikomikus valóját úgy, hogy miközben a néző sírt a nevetéstől, kénytelen volt szembenéz- ni saját ellentmondásos valójával. Ami humorát igazán különlegessé teszi, az impozáns jártassága a történelem és a művészet terén, amellyel szövegeiben és előadásaiban úgy operál, hogy egyszerre idéz fel elfeledett történeteket és értékeket polgári kultúránkból, mer szembeszállni politikai véleményekkel és sztereotípiákkal, s tud elszórni gondolatokat, részleteket, idézeteket hatalmas ízgazdagsággal és utánozhatatlanul szórakoztató stílusában.


Fábry Sándor figyelmét felkeltették drMáriás alkotásai, így meghívta őt festményeivel a show-műsorába, ahol a groteszk két jellegzetes hangja felismerte közös hullámhosszát, s mivel a hétköznapok szövetében lakozó abszurdból és groteszkből táplálkozó vidám életfelfogásuk közös, felmerült annak lehetősége, hogy olyan albumot hozzanak létre együtt, amelyben kép és szöveg egymásra talál. Így Fábry le- írta drMáriás általa kedvelt festményei mellé gondolatait történetekben, széljegyzetekként, kommentárokként, poénokként, töredékekként.


Az album létrejött, s Ön majd azt a kezében is tarthatja. Nézze, olvassa, szeresse, s akár sírva is nevessen, mert ez gyógyulásunk egyetlen biztos záloga.

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás