Könyv

GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub - Igor Buharov, Ivan Buharov: Az itt élő lelkek nagy része

Magvető Café
2021. október 12. (kedd) 18:30

Helyszín:

Magvető Café
1074 Budapest, Dohány utca 13 (volt Hátsó kapu)

(magyar kísérleti játékfilm, 2015, 92’)
vendég: Závada Péter költő, drámaíró, zenész 


2021. szeptember 28-án GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub néven új vetítéssorozat indult a Magvető Caféban. Csobánka Zsuzsa Emese író-meseterapeuta és Teszler Tamás szerkesztő – filmes szakember egy olyan programsorozatot álmodott meg a Magvető Caféval és a Soldivision alternatív filmterjesztővel együttműködve, melynek célja, hogy a kortárs magyar irodalom és a magyar film jeles alkotói, illetve alkotásai termékeny párbeszédbe lépjenek egymással.


A grafit szót A. G. Werner német geológus alkotta meg a görög graphó igéből, amely jelentése: ír, rajzol. A grafit mint önkifejezésre alkalmas eszköz pontosan szimbolizálja azt a kétpólusú szellemi tartományt, amely a film és az irodalom szövevényes, egymást kölcsönösen megtermékenyítő intenzív kapcsolatából jön létre. 


A hagyományteremtő szándékkal induló GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub célja az, hogy a kortárs magyar film és irodalom szerzőit és műveit összekapcsolva jelen világunk meghatározó kérdéseire keressen válaszokat. 
Az első vetítéssorozat programját hat markánsan különböző, de a kortárs magyar irodalmat markánsan meg is határozó szerző által választott hat magyar játékfilm alkotja. Az írók és költők – többek között Szőcs Petra, Lanczkor Gábor, Závada Péter – minden alkalommal részt vesznek az általuk választott filmet követő beszélgetésen, hogy közvetlen művészeti és társadalmi diskurzus bontakozhasson ki a film, a közvetítő szerző és a közönség között. 


A nyilvános filmklub helyszínét a Magvető Café biztosítja, amely mind a hazai kulturális életben elfoglalt központi szerepe, mind technika felszereltsége – ízléses és funkcionális belső tere – miatt kitűnően alkalmas arra, hogy a kortárs magyar film és irodalom színvonalas ápolásának bázisává váljon, és egyúttal közelebb hozza egymáshoz a két művészeti ág közönségét, szélesítve annak érdeklődési körét.