Könyv

Lukácsról tanítványaival

Három Holló Kávéház
2019. június 17. (hétfő) 19:00

Helyszín:

Három Holló Kávéház
1052 Budapest, V. kerület Piarista köz 1.

„Lukács György 1945-ös hazatérése, majd budapesti tudományos és oktatói tevékenysége döntő hatást gyakorolt a II. világháború utáni magyar kultúrára. És ebben nemcsak a művek és kutatási projektek játszottak fontos szerepet, hanem egy szűkebb és tágabb tanítványi kör kialakulása és működése is. Lukács kései önéletrajzi vázlatában írja ezekről az évekről: »Nagyon fontos: kapcsolatok és beszélgetések. Az első tanítványok. Önmagamra találás pedagógiai vonatkozásokban«” – olvasható Weiss János legújabb, „Lukács György és tanítványai” című tanulmány- és esszékötetében.


Kik és miért kerültek közel Lukácshoz? Halála után miként „államosította” filozófiáját és egyúttal kriminalizálta tanítványait a politikai vezetés? Mi volt a szerepe a Budapesti Iskolának és a „Lukács-óvodának”? Hogyan vált a rendszerváltás után harminc évvel újra közellenséggé a leghíresebb magyar filozófus? Mennyire fontos fejezete mindez a hazai kultúrtörténetnek és milyen relevanciával bír napjainkban? Ezekről és más kérdésekről beszélget a könyv szerzője Lukács György két tanítványával, Heller Ágnessel és Vajda Mihállyal június 17-én, hétfőn 19:00-tól a Három Hollóban.


Weiss János, Lukács György és tanítványai. Forradalom – apológia – kritika – üldözés, Budapest, Áron Kiadó, 2018.


A kötet a Lukács György Alapítvány támogatásával jelent meg, a bemutatót a Lukács Archívum Nemzetközi Alapítvány - LANA szervezi a Három Holló / Drei Raben közreműködésével. A rendezvény ingyenes, a helyszínen adományokat elfogadunk.

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás