Könyv

Művészetről könyvek között – Ázsia művészete

Írók Boltja
2019. november 21. (csütörtök) 17:00

Helyszín:

Írók Boltja
1068 Budapest, Andrássy út 45

Kötetbemutatóval összekötött szakmai beszélgetés


Résztvevők: Dr. Fajcsák Györgyi sinológus, a Made in Asia kiállítás kurátora, a Hopp Múzeum igazgatója és Kardos Tatjana sinológus, adattáros


Moderátor: Nagy Mercédesz újságíró-esztéta


A „Művészetről könyvek között” című sorozat ezúttal a Hopp Múzeum idei jubileumához szorosan kapcsolódó „Ázsia művészete. A százéves Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményei” című hiánypótló kézikönyv bemutatójára invitálja az érdeklődőket. Hiánypótló a könyv, mert a Hopp Múzeum kötetei rendszerint egy-egy ázsiai kultúra egy-egy kérdéskörét vizsgálják behatóan. Jelen munka a múzeum történetében először átfogó képet kíván adni a múzeum összes gyűjteményéről (kínai, japán, koreai, indiai, délkelet-ázsiai, mongol, tibeti-nepáli, közel-keleti és a Zichy-féle régészeti gyűjtemény; adattár, könyvtár). Kiemeli a fő műveket, rámutat művészettörténeti értékükre, mindeközben felvonultatja a múzeum történetének korszakait és meghatározó eseményeit, alakjait.


A kötet egyszerre ázsiai művészettörténeti és művelődéstörténeti kalandozás, melyen keresztül jól érzékelhető az ázsiai kultúráról való gondolkodásnak az elmúlt 150 évben bekövetkezett változása is. A kötet angol és magyar nyelven is megvásárolható.


A hagyományokhoz híven az Írók Boltjában tartott kötetbemutatóval összekötött szakmai beszélgetésen megpróbáljuk körbejárni az egyetlen hazai ázsiai múzeum létrejöttének és gyűjteményeinek történetét, beszélünk az adattár jelentőségéről, és kitérünk egy-egy meghatározó műtárgyra is.

Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!