Könyv

Pulcsiban alszom

Helyszín:


1074 Budapest, Dohány utca 13

Bencze Blankát Bánki Beni ifjú költő, slammer, előadóművész kérdezi.
Az est során zenél a The Palace.


A helyszínen lehetőség lesz interjúkészítésre a szerzővel, és recenziós példányok is átvehetőek. Részvételi szándékotokat, interjú-kéréseiteket és recenzióspéldány-igényeiteket kérlek jelezzétek a következő címen: menokonyvek@lira.hu
Bence Blanka a tizenévesek hangja. Maga is érettségi előtt áll, így pontosan látja korosztályának problémáit, beszéli a nyelvüket, ezért is lett első regénye a Rólad - Neked Könyvek első darabja.


 Minden bizonnyal most mindenki azzal jön, hogy 18 évesen regényt írni nem semmi, pedig ők nem is tudják, hogy nem is az első ekkora történet, amit könyvvé formáltál. Hogy jött az írás?


Voltak olyan nehéz időszakok és meghatározó események az életemben, amiknek érzéseit ki kellett írnom magamból. Mindig az a lány voltam, akinek felolvasták a fogalmazásait az osztályban. Persze akkor még nem sejtettem, hogy ilyen csodálatos dolog történik velem, hogy még középsulis koromban kiadják egy saját könyvem. Nagyon hálás vagyok ezért a kiadónak.


Mi a technikád? Egyből fejben megvan minden, és utána csak gépelsz, vagy hagyod, hogy a szereplőid "éljék az életüket", és néha másfelé térítsék a cselekményszálat?


Azt hiszem, korai lenne azt mondani, hogy van technikám. A Pulcsiban alszomban hagytam, hogy éljék az életüket, csak kicsit elfajult ez az elkalandozás és a végére a szereplőknek volt már vagy három nevük, és amikor újraolvastam a regényt, rájöttem, hogy kétszer tavaszodik ki benne, pár hónap elteltével.


Hogyan jött Málna karaktere? Kikerülhetetlen kérdés a Pulcsiban alszom kapcsán, hogy miért pont egy anorexia sztorit írtál meg, és honnan tudsz ennyit erről a betegségről.


Málnát több dologból gyúrtam össze. Például visszagondoltam, a 16-17 éves énemre, amikor engem is elkapott ez az egész diéta őrület. Őt is ugyan azok a dolgok, kérdések foglalkoztatják, mint amikor én voltam annyi idős. Táplálkozási zavarral, sajnos saját tapasztalataim is vannak, ezt amennyire tudtam felhasználtam, de persze a sztori teljesen fiktív. A Málna név, meg valamiért különösen közel áll a szívemhez.


Van egy olyan érzésünk, hogy nem a hátradőlős típus vagy, és már valójában a következő regény jár a fejedben. Stimm?


Ahogy befejeztem a Pulcsit, máris elkezdtem pörögni a következőn. Nagyon imádom ezt csinálni, mert számomra az írás nem csak kreativitást jelent, hanem meg is nyugtat és emellett még nagyon szórakoztató is.


Az sem mindennapos, hogy ilyen érettségi előtt megjelenik könyved, de ha jól tudom egyből egy dalt is ihletett. Egy fiatal, feltörekvő zenekar, a The Palace kifejezetten a te könyved hatására írta a Pulcsiban alszolt, ugye?


Igen, a fiúk jó barátaim, számukra különösen fontos az, hogy szövegeikkel felhívják a figyelmet, a drogozás, piálás és testképzavar veszélyeire. Ezen kívül, ugyanúgy ahogy én, ők is vegán életmódot folytatnak.

Budapest Bár a MÜPÁban
Budapest Bár a MÜPÁban

2018. október 22., 20:00, MÜPA

Jegyvásárlás