Koncert

100 éve történt...

Roman Quartet előadó
Kurta Niké színész
ISON
2021. december 02. (csütörtök) 18:00
Ár: 1800 Ft, kedvezményes 1000 Ft

Helyszín:

ISON
1074 Budapest, Hársfa utca 25

"100 éve történt..." címmel indít kamara sorozatot az ISON Seleljo Erzsébet művészeti vezetésével. A sorozat, amelynek második koncertjén Kurta Niké színésznő és a Román Vonósnégyes lép színpadra, fő célja, hogy párhuzamokat mutasson meg zene és irodalom között.

Baczynski: Páfrányok árnyékában
Zelenski: A-dúr vonósnégyes op. 42.
Babits Mihály: Őszinteség
Weiner: II. vonósnégyes op.13
Babits Mihály: Könnyű dalt szeretnék írni a kedveshez

A következő este központi zeneműve Weiner Leó 1921-ben komponált 2. vonósnégyese, melyet Babits Mihály Sziget és tenger című kötetéből származó versek kíséretében hallhat a közönség.

Weiner vonósnégyeséről Tóth Aladár azt mondta, hogy „meggyőző, tökéletes arányú mestermű”. Babits Mihály kötete pedig egy új költői korszakának a kezdetét jelöli ki. Szavai, melyeket magával kapcsolatban fogalmazott meg, épp úgy igazak Weiner Leó munkásságára is: „Hogy szolgálhatom az emberiséget, ha meg nem őrzök magamban minden színt, minden
kincset, ami az emberiséget gazdagíthatja?”

Előtte elhangzik a lengyel neo-romantikus zeneszerző, Wladyslav Zelenski A-dúr vonósnégyesének egy tétele, és a csupán 23 évet élt, mégis a lengyel költészetben igen jelentős szerepet betöltő Krzysztof Kamil Baczynski költeménye, akiről az járja, hogy „alakját, mintha Petőfiből és Radnótiból gyúrták volna össze”.

A zenét az este folyamán a Román Vonósnégyes, a verseket pedig Kurta Niké tolmácsolásában hallhatja a közönség.