Koncert

30 Év Jazz | Parker 100

Emilio előadó
Molnár Sándor előadó
BMC - Opus Jazz Club
2021. június 10. (csütörtök) 20:00

Helyszín:

BMC - Opus Jazz Club
1093 Budapest, IX. kerület Mátyás utca 8.

Tavaly volt Charlie Parker, becenevén Bird születésének 100. évfordulója, aki a jazzt a negyvenes évek végén tánczenéből koncertzenévé emelte, és ezzel a forradalmi tettel egy időben létrehozta a bebop nevű új stílust, ami azóta is a jazz fősodrát jelenti. Charlie Parker életműve a jazztanoncok zenei olvasókönyvében fajsúlyos fejezetet foglal el, a szaxofonosok pedig szinte vallásos tisztelettel fordulnak felé. A zongorista ifj. Szakcsi Lakatos Béla – jóllehet, ő maga nem szaxofonos – hasonlóan fontos inspirációs forrásként tekint rá, és azt mondja, egy Birdnek címzett tribute est eleve paradox helyzet, hiszen a legnagyobb innovátorok egyikét lemásolni valahol ellentmondást jelent. Éppen ezért ők, ezt az újító és kreatív attitűdöt szem előtt tartva, nem egy az egyben fogják előadni Charlie Parker legendás szerzeményeit. Ezt már a különleges felállás is előrevetíti, melyben ifj. Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Horváth „Plútó” József (nagybőgő) és Emilio (dob) mellett két fúvószenészt találunk. Soso Lakatos Sándor és Molnár Sándor szaxofonosok adják majd egymásnak a szólista szerepét, akiknek személye egyúttal az izgalmas szólókra is biztosítékot jelent. Az öttagú együttestől várható energiaszint egészen biztosan visszaröpít majd bennünket a lázadó, radikális jazzéra hangulatába, ahol minden hangnak tétje volt.
A 30 éves Magyar Jazz Szövetség mindmáig az egyetlen, a műfajjal foglalkozó, nyitott társadalmi szervezet. Az Opus Jazz Clubbal partnerségben létrejött sorozatban a magyar jazz élvonalában alkotó, kiváló előadóművészek lépnek pódiumra. A koncertek létrejöttét, az "Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása programban" kiírt pályázati forrásból az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.


Az Opus Jazz Club csak védettségi igazolvánnyal látogatható. A maszkviselés az étel- és italfogyasztás idejét kivéve kötelező a BMC területén.
Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.