Koncert

4. Adyton Karácsony

előadó
színész
előadó
BMC - Opus Jazz Club
2018. december 11. (kedd) 19:00
Ár: 2200 Ft

Helyszín:


1093 Budapest, IX. kerület Mátyás utca 8.

KÖZREMŰKÖDIK:
Grencsó Kollektíva:
Grencsó István - fafúvósok
Pozsár Máté - zongora
Benkő Róbert - nagybőgő
Miklós Szilveszter - dob

vendégek:
Szalontay Tünde - színész
Heidrich Roland - gitár
Bolcsó Bálint - elektronika


az Adyton tábor résztvevői: Bakos Bettika - ének, Németh Zsófa - fuvola, Gáspár Benedek - szaxofon, Pantali Lőrinc - szaxofon, , Reinhardt Csaba - szaxofon
Hoffmann „Boldi” - szintetizátor, Dóczi Bence - gitár, Szabó Kristóf - basszusgitár,
Krokovay Nóra - cselló, Schneider Vilmos - nagybőgő, Kováts Zoltán - nagybőgő
Lukács Péter - dob


A magyar szabadzene – nem free-jazz – ősforrása és géniusza Szabados György volt. Az ő nevéhez kötődik az Adyton című korszakalkotó lemez és a legnagyobb általa vezetett szabadzenei formáció a MAKUZ is. Grencsó István alapító és a Kollektíva, valamint a kuratórium tagjai azért hozták létre az Adyton Művészeti Alapítványt, hogy Szabados zenei örökségét, azaz a szabadzene továbbélését és az ezzel összefüggő alkotómunkát segítse, támogassa. 1975 és 1988 között Szabados saját kortárs zenei műhelyt vezetett a Kassák klubban, s ott tartották meg évről-évre a – mára már legendássá vált – Kassák Karácsonyokat is. Ezek emlékét ápolják és viszik tovább a maguk módján az Adytonosok. Idei karácsonyi rendezvényük immár a negyedik a sorban. Az elsőt 2015-ben az A38 hajón tartották hagyományteremtő szándékkal, majd a rákövetkező két évben Pintér Sonja adott otthont ennek az ünnepnek a Karinthy Szalonban. Az Opus Jazz Club megtiszteltetésnek tekinti, hogy 2018-ban a rendezvény házigazdája lehet.


Az idei Adyton Karácsonyon sokféle formációban lesz hallható a mai és a régebbi idők szabadzenéje. Az alapot a Grencsó Kollektíva alkotja, mely erre az alkalomra is – mint mindig – a nyári Adyton képzéseken részt vett új nemzedékkel és más művészekkel egészül ki a rendezvény folyamán.


Az esemény a szokásostól eltérően 7 órakor kezdődik, s a hagyománynak megfelelően először az idei Adyton táborról készült rövid összefoglaló film vetítésére kerül sor. Ezt követően a Grencsó Kollektíva mutatja be Szabados György szerzeményeiből összeállított programját. A szünet után az Adyton Karácsony résztvevői változatos szabad formációkban lépnek színpadra.


A szabadzene művelését és terjesztését az Adyton Alapítvány többféleképpen is segíti:


- Nyaranta egyhetes szabadzenei képzést, „Adyton-tábort” szervez, 2018-ban immár negyedik alkalommal
- Esszék címmel sorszámozott, díszkiadású tripla albumot jelentetett meg az idén
- Szervezi és formába önti a szabadzenével összefüggő produkciókat, műveket, ötleteket
- Összehangolja és hatékonnyá teszi az Adyton holdudvarához tartozó művészek és civil személyek segítőkészségét


A belépőjegyek megvásárlásával az esemény résztvevői az alapítvány működéséhez nyújtanak támogatást.