Koncert

A népzene ünnepe - táncház a gálaműsoron innen és túl

Müpa (Előcsarnok, Átrium)
2020. január 18. (szombat) 18:30
Ingyenes

Helyszín:

Müpa (Előcsarnok, Átrium)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Az a népzenei revival mozgalom, amely a hatvanas évek végén végigsöpört a világon, hazánkban a táncházban öltött testet a legnagyobb hatású formában, így természetesen A népzene ünnepe sem képzelhető el enélkül. Így aztán az est folyamán két alkalommal is egy-egy órára táncra perdülhetnek a perdülni vágyók, előbb a Babra délszláv, majd az Erdőfű kárpát-medencei muzsikájára.
A Babra együttest a balkáni zene iránti rajongása mellett családi szálak fűzik a délszláv kultúrához. Jellegzetes stílusát a tamburák, a harmonika és a bőgő összhangján túl a régies, többszólamú ének határozza meg. Ez utóbbi pislákoló hagyománya kap lángra a zenekar népszerű koncertjein és táncházaiban, bemutatkozó lemezük megjelenése óta immár nemzetközi visszhanggal.
Az Erdőfű zenekart azzal a célkitűzéssel alapították meg a magyar népzenei élet jól ismert képviselői, hogy átfogó képet adjanak a Kárpát-medence vonós népzenéjének sokszínűségéről és sajátosságairól. Hangszereik - a hegedű, a brácsa, a nagybőgő, a cselló, az ütőgardon, a harmonika és a furulyák - a legváltozatosabb megszólalást teszik lehetővé, és Balogh Melinda énekével ékesítve oldódnak lélekmelegítő tánccá.