Koncert

A Rajna kincse - Budapesti Wagner-napok

Fischer Ádám karmester, művészeti vezető
Johan Reuter előadó
Haja Zsolt előadó
Christian Franz előadó
Kálmán Péter előadó
Horti Lilla előadó
Gál Erika előadó
Walter Fink előadó
Wierdl Eszter előadó
Fodor Gabriella előadó
Kálnay Zsófia előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2019. június 13. (csütörtök) 18:00 - 20:45
Ár: 6000, 10900, 14900, 19900, 22900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Művészeti vezető és vezényel: Fischer Ádám
Szereplők:
Wotan: Johan Reuter
Donner: Haja Zsolt
Froh: Brickner Szabolcs
Loge: Christian Franz
Alberich: Kálmán Péter
Mime: Gerhard Siegel
Fricka: Schöck Atala
Freia: Horti Lilla
Erda: Gál Erika
Fafner: Walter Fink
Fasolt: N.N.
Woglinde: Wierdl Eszter
Wellgunde: Fodor Gabriella
Flosshilde: Kálnay Zsófia
Közreműködik: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Alkotók: Hartmut Schörghofer (díszlettervező, rendező), Christian Martin Fuchs †, Dr. Christian Baier (dramaturg), Corinna Crome (jelmez- és bábterv), Vajda Máté (fővilágosító), Szupermodern Filmstúdió Budapest (videó), Polgár Etelka (játékmester), Vida Gábor (koreográfia), Asztalos Dóra (koreográfus asszisztens), Kovács János (betanító karmester), Bartal László, Bartinai Gábor, Bizják Dóra, Fajger Orsolya, Friedrich Suckel, Szennai Kálmán (zenei munkatárs)


2019-ben a Budapesti Wagner-napokon ismét látható lesz A nibelung gyűrűje. A tetralógia szerelmesei kíváncsian várják az előadásokat: mi az, ami változatlanul marad, és mi az, ami újdonság? Egy biztos: Wagner Ringjének izgalmasan eredeti előadása az eltelt évek során a Müpa egyik védjegyévé vált.


A Vorabend, az „előeste” A Rajna kincse. Itt még sok a világos szín, sok a humor és az irónia. Mintha nem is mítoszban, hanem mesében járnánk. Wagner nagy elbeszélő kedvvel mutatja be a bűnbeesést: sóvárgást a kincs - és a hatalom - iránt, amely mindenkit bűvkörébe von. No és persze Wotan „reprezentációs dölyfét”: kell az a Walhalla mindenáron, anélkül most már egy tapodtat sem… Az istenek társadalmában felismerjük az emberi világot: mindenki olyan kisszerű és gyarló, mint a minket körülvevő életben.
Ami a produkcióban állandó, az egyrészt Fischer Ádám mindig új és újabb színeket találó maximalizmusa és zenélésének mély humánuma, valamint Hartmut Schörghofer rendezésének ötletgazdag újraértelmező koncepciója. És ami változik? Helycsere a legfontosabb poszton. James Rutherford 2017-es Wotanja után idén ismét a nagyszerű - és igen sokoldalú - dán baritont, Johan Reutert üdvözölhetjük a szerepben. Megmaradt viszont két másik fontos szerep alakítója, Alberichként a kiváló Kálmán Péter és Mimeként Gerhard Siegel. Haja Zsolt (Donner), Schöck Atala (Fricka) és Horti Lilla (Freia) is ismerős lehet a 2017-es szereposztásból. Ha valaki eddig nem szerette vagy nem ismerte Wagnert, bízvást tanácsolhatjuk: kezdje A Rajna kincsével a zeneszerző „megszelídítését” - és a tetralógia másik három darabját is látni-hallani akarja majd.


Zenedráma négy képben (német nyelvű előadás, magyar és német szövegvetítéssel).