Koncert

A reneszánsz Katalóniában

Müpa (Fesztivál Színház)
2021. március 06. (szombat) 19:30
Ár: 2500, 3200, 3900 Ft

Helyszín:

Müpa (Fesztivál Színház)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

km.: Marc Clos (ütőhangszerek),  Edwin Garcia (reneszánsz viola és theorba ), Maria Crisol (fagott), Jordi Giménez (reneszánsz harsona (sackbut) ), Alfonso Barreno (schalmei),  Lluís Coll (kornett),  Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, vezényel: Xavier Puig


Vila: Tiento de 2do tono (hangszeres tétel)
Vila: El bon jorn (ensalada)
Milà: Pavana i Gallarda (hangszeres tétel)
Brudieu: Ma volentat ab la rahó s'envolpa (Madrigal XV)
Id. Flecha: Què farem del pobre Joan (hangszeres tétel)
Id. Flecha: La viuda (ensalada)
De Pastrana: Ay, dime señora (hangszeres tétel)
Ifj. Flecha: O qual corona d'odorati fiori (madrigál)
Id. Flecha: La negrina (ensalada)
Id. Flecha: Gloria...pues nació (hangszeres tétel)
Id. Flecha: La justa (ensalada)


A historikus régizenei hangversenyek egyik legizgalmasabb lehetősége az, amikor Kolumbusznak érezhetjük magunkat és felfedezőútra indulhatunk a Zenei Ismeretlen izgalmas és hívogató tájai felé. Mert valljuk meg, ismeretlen zenei tájak ma is bőven akadnak. Mit tudunk Magyarországon a katalán reneszánszról? Ezen a koncerten mindenesetre sokat megtudhatunk. És mi az az ensalada? Valami salátaféle? Nos, igen: zenei „saláta”, olyan darab, amely - akár a quodlibet - többféle ismert dallamot kombinál egymással.


A Palau de la Música Catalana lenyűgöző szépségű, gazdag dekorációjú koncertterem Barcelonában, amelyet 1905 és 1908 között építettek. A Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana ennek az intézménynek a kamarakórusa, amely 1990-es alapítása óta olyan karmesterekkel működött együtt, mint Bertrand de Billy, Frans Brüggen, Lawrence Foster, Christopher Hogwood, Sigiswald Kuijken, Gustav Leonhardt, Jesús López-Cobos, Peter Maag, Neville Marriner, Gianandrea Noseda, Helmuth Rilling és Jordi Savall. Az ő koncertjük ad ízelítőt a Régizene Fesztiválon a Müpa közönségének abból a vokális repertoárból, amelyet katalán reneszánsznak neveznek, s amely a magyarországi hangversenytermekben abszolút különlegességnek számít. Az est műsorán olyan szerzők művei szerepelnek, mint Pere Alberch Vila, Lluís de Milà, Joan Brudieu, valamint idősebb és ifjabb Mateo Flecha (katalánosan Mateu Fletxa) - valamennyien a 16. században éltek és alkottak. Az énekesekhez különleges hangszerekből álló együttes csatlakozik, s a produkciók a zenés színpadi elemeket sem nélkülözik.