Koncert

A Tavasz Nőikar koncertje

Tavasz Nőikar előadó
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea
2019. szeptember 14. (szombat) 16:00
Ingyenes

Helyszín:


Km.: Bujdosóné Pécsy Klára (zongora); vez.: Tóth András


1. Részletek Giambattista Pergolesi: Stabat Mater c. művéből
- Stabat Mater
- O quam tristis
- Quando corpus
- Amen
2. Johann Sebastian Bach: Bist du bei mir; szóló: Plesz Dóra
3. Kodály Zoltán: Jelenti magát Jézus
4. Cesar Franck: Panis angelicus; szóló: Plesz Dóra
5. Gioacchino Rossini: Dolcissima Maria; szóló: Plesz Dóra
6. Karl Jenkins: Adiemus
7. Tóth András-Erdős Virág: Karácsony 2017 (Első, zongorás változat)
8. Emiliana Torrini: Serenade
9. Matt Corby (Tóth András): What The Devil Has Made
10. Ráadás: Down By The Riverside


Az amatőr énekkarok ma a társadalom szűk rétegigényét elégítik ki, a hajdan volt „mozgalmi élet” mára már „csak” a hasonló érdeklődési körű emberek találkozó helyévé alakult át. Minden kórus megpróbálja a szerepét és helyét értelmezni, és a tagság komoly-zene iránti igényét igyekszik kielégíteni. A repertoár mára döntően átalakult, a hajdan volt világszínvonalú kórus irodalom, Bartók és Kodály iskolateremtő és megújító tevékenysége mára lendületét vesztette és bevonult a klasszikusok közé.
A Tavasz Nőikar és karnagya, Tóth András, „Egressy Béni-díjas”, valamint „Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjas” karnagy, zeneszerző próbálkoznak a repertoár megújításával, valamint a könnyűzenei arculat kialakításával szélesebb rétegeket megcélozni, ezáltal az amatőr kórus működését vonzóvá tenni.
Ezt szolgálja következő műsoruk is, az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az egyházi művek megjelenítésén túl a lelki, szakrális, vagy világi gondjaink, örömeink ábrázolásával.
Programjuk részleteket tartalmaz a húsvéti műsorunkból, Giambattista Pergolesi híres Stabat Materének részleteivel, melyet két alkalommal szólaltattak meg a Dunakeszi Zeneiskola vonósaival a Boldog Salkaházi Sára római katolikus templomban, illetve a Nemzeti Galéria kupolatermében. Ezeken túlmenően válogatást adnak elő a klasszikus egyházi zenei alkotásokból éppúgy, mint a modern szakrális világ zenei megjelenítéséből.
Műsoruk végén a lelki problémák megjelenítésének a könnyű műfajban is szokatlanul mély kifejezésű műveit adják elő a karácsonyi biznisz-ünnepi világtól a halált passzióból kereső emberekig, majd egy mindent feloldó és ellazító spirituálé zárja koncertjüket.


Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249