Koncert

Müpa Home LIVE - Adventi koncert

Purcell Kórus előadó
Orfeo Zenekar előadó
Kovács Ágnes előadó
Pintér Ágnes előadó
Bárány Péter előadó
Borka Ákos előadó
Vashegyi György karmester
Online nézhető ONLINE
2020. november 29. (vasárnap) 19:30 - 21:00
Ingyenes

A közönség nélkül zajló előadást élőben közvetítik a Müpa honlapnján és YouTube-csatornáján.


Km.:  Kovács Ágnes, Pintér Ágnes (szoprán), Bárány Péter (kontratenor), Komáromi Márton (tenor), Borka Ákos (basszus), Purcell Kórus (karigazgató: Vashegyi György), Orfeo Zenekar; vezényel: Vashegyi György


J. S. Bach: Nun komm, der Heiden Heiland - kantáta, BWV 61
Esterházy: Harmonia Caelestis - részletek (2. Nil canitur; 8. Jesu dulcedo; 10. Dormi Jesu dulcissime)
Hammerschmidt: Vom Himmel hoch (kantáta a Kirchen- und Tafel-Music sorozatból)
Vivaldi: d-moll concerto két hegedűre, csellóra és vonószenekarra, RV 565 (op. 3, No. 11)
Händel: The King Shall Rejoice - koronázási anthem, HWV 260
Haydn: E-dúr Salve Regina, Hob. XXIIIb:1
Händel: Zadok, a főpap, HWV 258


Hazánk legkiválóbb régizenei együttese és kórusa ezen a hangversenyen öt remek szólistával szövetkezik, hogy olyan műveket szólaltassanak meg, amelyek mind a karácsonyi ünnepvárás - vagy már ténylegesen az ünnep - hangulatát fejezik ki. Főként barokk alkotásokat hallunk, de a bécsi klasszika sem hiányzik a koncert kínálatából. A karmesteri pulpituson az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus alapító karnagya, Vashegyi György áll.
A Purcell Kórus 1990-ben alakult. A mai napig hajdani alapítójuk, Vashegyi György vezeti az énekkart, az ő irányításával a kórus - az Orfeo Zenekarral szimbiózisban dolgozva - az elmúlt három évtizedben a magyarországi korhű régizenejáték legjelentősebb vokális műhelyévé vált. A hangversenyen közreműködő, korabeli hangszereken játszó Orfeo Zenekart a Purcell Kórus után egy évvel, 1991-ben alapította Vashegyi György, azt tűzve ki célul, hogy a régizenei praxis legismertebb barokk és klasszikus kompozícióin túl a magyar barokk ritkán vagy születésük óta eddig egyáltalán nem hallott zeneműveit is megszólaltassák. A koncerten a barokk zene és a bécsi klasszika repertoárjának különlegességei, ritkaságai éppúgy szerepelnek, mint Bach, Händel vagy Vivaldi népszerű alkotásai - mindez az advent és a karácsony jegyében.