Koncert

Adventi koncert

Purcell Kórus előadó
Kovács Ágnes előadó
Pintér Ágnes előadó
Bárány Péter előadó
Gráf Zsuzsanna karmester
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. november 29. (vasárnap) 19:00
Ár: 3300, 4500, 5900, 7900, 9900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

km.:  Kovács Ágnes, Pintér Ágnes (szoprán), Bárány Péter (kontratenor), Komáromi Márton (tenor), Najbauer Lóránt (basszus), Angelica Leánykar (karigazgató: Gráf Zsuzsanna), Purcell Kórus (karigazgató: Vashegyi György), Wrocław Baroque Orchestra (művészeti vezető: Andrzej Kosendiak), vezényel: Gráf Zuszsanna


Gyöngyösi Levente: Salve Regina
Esterházy: Harmonia Caelestis - részletek
J. S. Bach: Nun komm, der Heiden Heiland - kantáta, BWV 61
Hammerschmidt: Vom Himmel hoch (kantáta a Kirchen- und Tafel-Music sorozatból)

Vivaldi: d-moll concerto két hegedűre, csellóra és vonószenekarra, RV 565 (op. 3, No. 11)
Händel: The King Shall Rejoice - koronázási anthem, HWV 260
Haydn: E-dúr Salve Regina, Hob. XXIIIb:1
Händel: Zadok, a főpap, HWV 258


Két kitűnő kórus szövetkezik ezen a hangversenyen négy remek szólistával és a lengyel hangversenyélet legkiválóbb régizenei együttesével, hogy olyan műveket szólaltassanak meg, amelyek mind a karácsonyi ünnepvárás - vagy már ténylegesen az ünnep - hangulatát fejezik ki. Főként barokk alkotásokat hallunk, de a bécsi klasszika sem hiányzik a koncert kínálatából. A karmesteri pulpituson a két kórus vezetői osztoznak.


Az Angelica Leánykar 1989-ben alakult meg Budapesten, a Városmajori Gimnáziumban. Alapítója és máig vezetője Gráf Zsuzsanna kóruskarnagy, a budapesti Zeneakadémia hajdani neveltje. Fennállásának bő három évtizede alatt a kórus számtalan sikert aratott idehaza és külföldön, nemzetközi kórusversenyeken és -fesztiválokon tündökölt, lelkesen népszerűsítve a repertoárdarabok mellett magyar zeneszerzők kórusműveit is. A Purcell Kórus egy évvel később alakult, mint az Angelica Leánykar. Ezt az énekkart is hajdani alapítója vezeti. Vashegyi György irányításával a kórus - az Orfeo Zenekarral szimbiózisban dolgozva - az elmúlt három évtizedben a magyarországi korhű régizenejáték legjelentősebb vokális műhelyévé vált. A Wrocław Baroque Orchestra Lengyelország legjelentősebb historikus régizenei hangszeregyüttese, amelyet Andrzej Kosendiak alpított 2006-ban. Repertoárjuk a korai barokktól a korai romantikáig terjed. Fennállásuk során Philippe Herreweghétől Giovanni Antoniniig a műfaj legjelentősebb karmestereivel működtek együtt.