Koncert

Amor Roma - barokk kamarakoncert

Gémes Katalin előadó
Tegyei Zoltán előadó
Ötpacsirta Szalon / FSzEK Zenei Gyűjteménye
2020. január 31. (péntek) 18:00
Ingyenes

Helyszín:

Ötpacsirta Szalon / FSzEK Zenei Gyűjteménye
1088 Budapest, VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Km.: Gémes Katalin (ének), Szászvárosi Sándor (barokk cselló), Tegyei Zoltán (csembaló)


Vivaldi-csellószonáták
Korabarokk itáliai mesterek énekes művei


“A bel canto hazájában, Itáliában már a XVI. században is a vokális műfajok képviselték a zenei élet gerincét. Az egyházi használatra szánt számos mise és motetta mellett e térségben bontakozott ki a világi zeneművészet legújabb formája, az opera is. E gazdag, változatos érzelmi affektusokat
megelevenítő zenei anyagból válogattuk össze legkedveltebb darabjainkat.”


Gémes Katalin lírai mezzoszoprán a Zeneakadémián szerzett operaénekesi és tanári diplomát, majd az Operaházhoz szerződött. Számos nagyszerű szerep megformálására kapott lehetőséget itthon és külföldön, pl. Cherubino (Figaro házasága), Dorabella (Così fan tutte), Suzuki (Pillangókisassszony), Hamupipőke (címszerep), Octavian (A Rózsalovag). Az operákon kívül nagy érdeklődéssel fordul a dalok felé. A régizene szeretete végigkíséri egész pályáját. A szombathelyi Capella Savaria három lemezt készített közreműködésével. Számos nagy oratórium alt szólóját énekelte.


Szászvárosi Sándor a budapesti Zeneakadémián és a Debreceni Egyetemen kamarazenész és csellóművész diplomát szerzett, majd a bécsi Zeneakadémián folytatta tanulmányait viola da gambán José Vazquez osztályában. Mesterképzésre Lipcsébe iratkozott be, Irene Klein és Nicholas Parle voltak a tanárai. Redszeresen koncertezik Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Portugáliában, Németországban és Csehországban. Több régizenei együttes - köztük a Sonora Hungarica Consort, a Custos Consort és a Sebastian Consort alapítója.


Tegyei Zoltán a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte meg csembaló tanulmányait, majd 2012-ben szerezte meg BA csembalóművész diplomáját a Zeneakadémián. Ezt követően Bécsben tanult, ahol 2015-ben diplomázott csembalóművész MA szakon. Rendszeresen koncertezik kamaraegyüttesek csembalistájaként, állandó meghívott művésze a Bécsi Bach-hét, az Ars Sacra, a Börzsönyi és Gödi Barokk Napok és az Óbudai Társaskör rendezvényeinek. Európa számos helyszínén fellépett már, többek között a berlini Filharmónia és a lipcsei Gewandhaus koncert


A programok regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni a bandoli@fszek.hu e-mail címen, a 411-5011-es telefonszámon vagy személyesen, a könyvtár aulájában található központi információs pultnál lehet.