Koncert

Antonio Sanchez and Migration

Antonio Sánchez előadó
Thana Alexa előadó
Chase Baird előadó
John Escreet előadó
Matt Brewer előadó
A38 Hajó (Koncertterem)
2019. január 13. (vasárnap) 20:00
Ár: 6900 Ft, elővét: 5900 Ft, early bird: 4900 Ft

Helyszín:

A38 Hajó (Koncertterem)
1113 Budapest, XI. kerület Henryk Sławik rakpart

A kortárs dzsessz egyik ünnepelt dobos-sztárja, aki Grammyt nyert a Birdman zeneszerzőjeként és Pat Metheny zenésztársaként is: Antonio Sánchez ismét Budapesten! Ezúttal Migration nevű akusztikus kvintettjével mutatja be novemberben megjelenő Lines in the Sand című lemezét. A fantasztikus technikájú, ugyanakkor társadalmilag is igen elkötelezett dobos-virtuóz január 13-i A38-as koncertje erős kezdése lesz az idénynek.


A fantasztikus technikájú dobosfenomén, Antonio Sánchez sztorija igazi dzsessz-tündérmese. A mexikói születésű Sánchez a zene révén került az Egyesült Államokba: a zongorán és dobon egyaránt játszó fiatalember tehetségének köszönhetően hamar a Berklee-re került, ahol óriási hatással volt rá a panamai születésű zongorista-aktivista, Danilo Pérez. Ő ajánlotta be Paquito D'Riverához, és ismertette össze Pat Methenyvel. Ez utóbbit teljesen lenyűgözte Sánchez személyisége és játéka, így ő került Paul Wertico helyére az újjáalakult Pat Metheny Groupba. A 2002-es Speaking of Now-val rögvest Grammyt is nyert, és innentől nem volt megállás. A fúziós sztárok kézről kézre adták Sánchezt: szerepelt Michael Brecker, Gary Burton, Chick Corea lemezein, akiknek zöme aztán viszonozta is a szívességet, és közreműködtek Sánchez debütalbumán. Chris Potter, Chick Corea, Metheny egészítette ki a Migration alaptriót, és a lemez a 2007-es év egyik legsikeresebb bemutatkozó albuma lett.


A fáradhatatlan Sánchez figyelme azóta megoszlik a Pat Metheny Group, saját, főleg a Migration zenekarra épülő projektjei, a közreműködések (főleg a Cam Jazz kiadó zenészeinek lemezein) és a filmzene-írás között. Hétköznapi halandó számára ezek közül egy is elég lenne a teljes élethez, de a munkamániás, fantasztikus teherbírású Sánchez valóssággla lubickol a projektekben.


Így ért karrierje csúcspontjára 2014-ben, amikor Alejandro González Iñárritu felkérésére elkészítette a Birdman filmzenéjét. A nem mindennapi, tulajdonképpen szóló dobra épülő, különleges hangulatú és a filmhez, Michael Keaton borderline-játékához nagyszerűen illeszkedő soundtrack Grammyt hozott Sáncheznek - illetve kisebb botrányt okozott, amikor a Filmakadémia lehúzta az Oecar-jelöltek listájáról a filmzenét, arra hivatkozva, hogy túl sok klasszikus darabrészlet szerepel benne.


A tavalyi Bad Hombre súlyosabb, kísérletezőbb, elektronikusabb album lett (ez is Grammy-jelölést kapott), közben Sánchez elkészítette az Elmore Leonard-regényből készült Szóljatok a köpcösnek! sorozat zenéjét is, de aztán figyelme rögtön az új Migration-lemez felé fordult. A mexikói származását sosem feledő, és a Trump-adminisztráció közönyén felháborodó Sánchez egy újabb nagyszerű albummal, az idén novemberben megjelenő Lines in the Sandsszel bizonyítja, hogy a dzsesszdobolás igenis lehet társadalmilag elkötelezett dolog. Parádés tagsággal, ezúttal a nagyszerű Thana Alexa énekesnővel kiegészülve immár nem csak a virtuóz improvizáció, a kiszámolhatatlan ütemkomplexumok, hanem igazi, mélyen felkavaró dalok szerepelnek, újfajta líraiságot adva Sanchez zenéjének.


A kortárs dzsessz egyik legizgalmasabb, egyszerre páratlanul virtuóz és tarsadalmilag mélyen elkötelezett muzsikusa, Antonio Sánchez január 13-án lép fel Migration nevű zenekarával az A38 Hajón.


A zenekar tagjai: Thana Alexa (ének), Chase Baird (szaxofon), John Escreet (zongora, billentyűsök), Matt Brewer (bőgő), Antonio Sánchez (dob)