Koncert

Árstidír (IS)

előadó
A38 Hajó (Koncertterem)
2018. december 13. (csütörtök) 20:30
Ár: 4900 Ft

Helyszín:


1113 Budapest, XI. kerület Henryk Sławik rakpart

Visszatér a Hajóra egyik nagy kedvencünk, a rendkívüli sokoldalúságáról híres Árstíðir, amely Európa egyik legkülönlegesebb társulata. Az északi folk-elemeket elektronikával, középkori gregoriánnal, klasszikus operával, dzsesszel, progresszív rockkal elegyítő kvartett éppúgy ad elő a cappellát, középkori izlandi himnuszt, angol népmesét, mint napjaink műveit. Előadásaik az elegancia, mély érzelmek, és perfekcionizmus jellemzi.


Az izlandi elektronikus-akusztikus hangszeres-vokalista együttes, az Árstíðir Európa egyik legkülönlegesebb zenekara. A zenéjében északi folkelemeket elektronikával, középkori gregoriánnal, klasszikus operával, dzsesszel, progresszív rockkal elegyítő kvartett pár éve járt már Budapesten. Akkor a Pain Of Salvation akusztikus koncertjének előzenekaraként éppen azzal az Anneke van Giersbergennel (a Gathering ex-énekesnőjével) lépett fel, akivel alig egy hónapja adott ki közös lemezt. A Verloren Verleden fantasztikusan erőteljes és eredeti lemez, egészen különleges számlistával, amin Irving Berlin- és Bersnstein-sztenderdektől Grieg- és Purcell-darabokon angol népdalokig és középkori izlandi himnuszokig sok minden szerepel.
Ez a sokoldalúság nagyon jellemző az Árstíðirre (a név azt jelenti: Évszakok, és valahogy "arsztithirnek" kell ejteni). A tavaly ötödik albumát megjelentető együttes elképesztően éneklő tagjai éppúgy adnak elő a cappellát (lásd legsikeresebb videójukat, a wuppertali pályaudvaron előadott középkori izlandi himnuszt, amit több mint ötmillióan néztek meg), mint zongorára-csellóra épülő artpopot, de a programozott elektronikus dobalapok használatától sem riadnak vissza.
Az Árstíðir az északi-izlandi, Björk utáni folkos artpop legszebb hagyományait követi: elegnacia, mély érzelmek, perfekcionizmus, muzikalitás és páratlan zenei gazdagság.